Eșec. Rachetă Soyuz distrusă la lansare

Data actualizării: Data publicării:
Expedition 46 Soyuz Launch
Foto: Gulliver/ Getty Images

Agenţia spaţială a Rusiei a anunţat că racheta Soyuz lansată joi de pe cosmodromul Baikonur a fost distrusă. Naveta cargo Progress nu avea echipaj la bord, dar urma să transporte 2,5 tone de provizii celor șase cosmonauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Expedition 46 Soyuz Launch
Foto: Gulliver/ Getty Images

Specialiştii ruşi au anunţat că la şase minute şi jumătate de la lansare, legătura cu racheta a fost pierdută. În cele din urmă, Agenţia rusă a declarat că naveta s-a dezintegrat la o altitudine de 190 de kilometri. Echipajul staţiei orbitale nu este în pericol, spun experţii, întrucât mai are suficiente provizii pentru câteva luni.

Controlorii de trafic spaţial nu ştiu nici dacă vehiculul Progress a reuşit să îşi deschidă sau nu panourile, alimentate cu energie solară.

Oricare dintre aceste două probleme ar putea să compromită definitiv misiunea, ce are o importanţă critică pentru ISS, după ce SpaceX, una dintre cele două companii americane care efectuează zboruri de tip cargo pentru aprovizionarea astronauţilor de pe staţie, şi-a stopat toate lansările, în urma unui incident petrecut pe 1 septembrie, în care a fost implicat unul dintre vehiculele sale în timp ce acesta se afla pe rampa de decolare, relatează News.ro.

SpaceX aşteaptă în prezent aprobările de la Federal Aviation Administration, autoritatea care supraveghează transporturile spaţiale comerciale. Cel mai devreme, SpaceX ar putea efectua o lansare pe 16 decembrie, pentru a plasa pe orbită 10 sateliţi ai companiei Iridium Communications Inc.

Următorul zbor al unei capsule spaţiale SpaceX, în cadrul unei misiuni NASA, este programat în luna ianuarie.

Compania americană Orbital ATK şi agenţia spaţială japoneză efectuează şi ele zboruri de aprovizionare a ISS. Următoarea lansare a unui vehicul spaţial japonez de tip cargo spre ISS este prevăzut pentru 9 decembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri