Reacția Moscovei după atacul chimic din Siria

Data actualizării: Data publicării:
Refugees Flee Syria As ISIS Advances On Kobani
Foto: Guliver / GettyImages

Moscova a anunţat în această dimineaţă că aviaţia siriană a bombardat, marți, un depozit de arme chimice al teroriştilor, pentru a explica incidentul în care şi-au pierdut viaţa 100 de oameni şi 400 au fost răniţi. Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au acuzat forţele lui Bashar al-Assad pentru acest atac, însă regimul a negat categoric orice implicare şi a dat vina pe rebeli. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă, urmând să discute un proiect de rezoluţie care cere o anchetă completă şi rapidă în Siria. Este unul dintre cele mai grave atacuri cu arme chimice de la începutul războiului civil din Siria. Vă avertizăm: urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

A fost una dintre cele mai negre zile din cei şase ani de război din Siria. Un raid aerian din Khan Sheikhoun, provincia Idleb, a lăsat în urmă zeci de morţi şi răniţi cu simptome care i-au făcut imediat pe medici să suspecteze că a fost lansat un gaz neutorotoxic.

Zeci de copii şi femei figurează printre victime. Unul dintre spitalele unde au fost duşi răniţii a fost ţinta unui bombardament, chiar în timp ce medicii încercau să salveze victimele. Alte zeci de răniţi au fost trataţi într-o peşteră, tocmai de teama bombardamentelor.

„Armele chimice sunt cele mai grave crime de război. Nu contează cine sunt responsabilii, ei vor trebui să dea socoteală”, a spus șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Controlată de o alianţă de rebeli şi jihadişti, provincia Idleb este vizată frecvent de atacuri desfăşurate de regimul de la Damasc şi de aviaţia rusă. În august 2013, aproape 1.100 de persoane au murit într-un atac în care ONU afirmă că s-a folosit gaz sarin. În martie, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a anunţat că anchetează opt atacuri cu arme chimice în SIria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri