Reacția Rusiei după ancheta privind zborul MH17

Data actualizării: Data publicării:
298 Crew And Passengers Perish On Flight MH17 After Suspected Missile Attack In Ukraine
Foto: Getty Images

Rusia s-a declarat „decepționată” miercuri de primele rezultate ale anchetei penale internaționale privind cauzele distrugerii în 2014 a aeronavei ce efectua zborul MH17. Potrivit parchetului olandez, avionul a fost doborât de o rachetă adusă de pe teritoriul rus, relatează Agerpres.

298 Crew And Passengers Perish On Flight MH17 After Suspected Missile Attack In Ukraine
FOTO: Gulliver/Getty Images

„Rusia este dezamăgită de faptul că situația în jurul anchetei privind catastrofa nu se schimbă. Concluziile Parchetului olandez confirmă că ancheta este părtinitoare și politic motivată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Rusia reclamă faptul că a fost „îndepărtată de la o participare completă la desfășurarea anchetei, reducând eforturile la un rol minor”. Moscova acuză în schimb Kievul că a reușit să fabrice dovezile și că „a întors afacerea în avantajul său”.

Anchetatorii au „ignorat dovezile de necontestat” avansate de Rusia, „singura care a furnizat informații fiabile”, bazându-se „în principal pe ceea ce au furnizat structurile de securitate ucrainene, care sunt părtinitoare” , a continuat sursa citată.

Primele rezultate ale anchetei internaționale privind distrugerea avionului Boeing care efectua zborul MH17 relevă faptul că racheta, lansată din Rusia, a fost trasă de pe un câmp situat atunci pe teritoriul controlat de separatiștii proruși în estul Ucrainei.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri și membri ai echipajului, în majoritate cetățeni olandezi, și-au pierdut viața în urma prăbușirii avionului.

O altă anchetă, coordonată de Biroul olandez de anchetă pentru securitate (OVV), a concluzionat anul trecut că avionul Boeing 777 a fost doborât de o rachetă sol-aer de fabricație rusă BUK lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii prorusși, fără a-i identifica pe autorii tirului.

Moscova și separatiștii dezmint totuși această versiune și atribuie atacul forțelor ucrainene.

Almaz-Antei, constructorul rus al rachetelor BUK, a afirmat la rândul său că racheta incriminată este un model care nu mai este în serviciu în armata rusă și că a fost lansată de pe un teritoriu care în acea perioadă era disputat între rebeli și armata ucraineană.

Citiți și: 

Racheta care a doborât zborul MH17 a provenit din Rusia și a fost lansată din zona suspectată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri