Petrolul se scumpeşte. Putin a jucat un rol crucial în acordul OPEC

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin a jucat un rol crucial în acordul statelor din Organizaţia Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEC) de reducere a producţiei, Rusia jucând rolul unui intermediar între Iran şi Arabia Saudită, marii rivali din Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat de News.ro.

vladimir putin_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Este primul acord din ultimii 15 ani între statele membre ale OPEC şi Rusia, care nu face parte din cartel.

Pe lângă Vladimir Putin, un rol crucial în acord a fost jucat de prinţul saudit Mohammed bin Salman, de liderul suprem al Iranului, aiatolahul Ali Khamenei, şi de preşedintele iranian Hassan Rouhani, susţin sursele citate de Reuters. 

Rolul lui Putin, de intermediar între Riyad şi Teheran, ar fi fost determinant, o dovadă în plus a creşterii influenţei Rusiei în Orientul Mijlociu după intervenţia sa militară în războiul civil din Siria în urmă cu mai mult de un an. 

Intervenţia lui Vladimir Putin în realizarea acordului petrolier a început în septembrie, când preşedintele rus s-a întâlnit cu prinţul saudit Mohammed în marja reuniunii G20 din China.

Liderii din Rusia şi Arabia Saudită s-au angajat, la acel moment, să coopereze pentru a depăşi situaţia din ultimii doi ani de pe piaţa petrolului, în care cotaţiile au scăzut la mai puţin de jumătate, lovind puternic în îmncasările bugetare ale celor două state.

Ca urmare a acordului OPEC, preţul petrolului a crescut cu 10% săptămâna aceasta, până în jur de 53 de dolari pentru un baril. 

Problemele financiare ale statelor producătoare de ţiţei ai făcut posibil acordul, în ciuda dezacordului flagrant între Rusia şi Arabia Saudită privind războiul civil din Siria.

"Putin vrea acordul. Companiile ruseşti vor trebui să reducă producţia", a declarat o sursă din domeniul energiei din Rusia, pentru Reuters.

În septembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord de principiu, în urma unei reuniuni care s-a desfăşurat la Alger, să reducă producţia, o premieră după criza financiară din 2008.

Însă măsurile efective ale tuturor statelor membre, necesare pentru implementarea acordului OPEC de miercuri, necesită în continuare noi eforturi diplomatice. 

Până acum nu s-a putut ajunge la o înţelegere pentru reducerea producţiei în vederea creşterii preţurilor din cauza disputelor între liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită, şi Iran, al treilea producător ca importanţă din cadrul cartelului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri