Rusia amenință R. Moldova și dă exemplu Georgia

Data actualizării: Data publicării:
militari
Foto: Guliver/GettyImages

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a reacţionat vineri după-amiază faţă de declaraţia adoptată de parlamentarii moldoveni, care au cerut finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, denunţând o încălcare a suveranităţii R. Moldova. Însă, vicepremierul rus le-a amintit moldovenilor de războiul ruso-georgian din 2008, care a început după o încercare a Georgiei de a înlătura trupele ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud, relatează Deschide.md.

militari
Foto: Guliver/GettyImages

„Apropo, atunci când georgienii i-au atacat pe civilii şi pacificatorii ruşi din Osetia de Sud, parlamentarii au cerut retragerea trupelor Federaţiei Ruse. Toţi ţin minte cum s-a terminat această situaţie”, a menţionat vicepremierul rus într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta a ataşat postării şi o ştire din urmă cu zece ani a agenţiei Ria Novosti, care titrează: „Georgia dezbate problema modificării statutului de pacificare în Abhazia”.

Dimitru Rogozin a făcut în acest sens trimitere la un articol al declaraţiei adoptate de către parlamentarii moldoveni, într-o şedinţă boicotată de către socialişti şi care a coincis cu vizita premierului român Mihai Tudose la Chişinău.

Republica Moldova „invită mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să iniţieze discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional” în declaraţia adoptată de Parlamentul de la Chişinău.

Parlamentarii moldoveni au adoptat cu 61 de voturi „pentru” o declaraţie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea declaraţiei are o dublă însemnătate, pentru că moldovenii marchează 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, care a pus capăt războiului ”cald” din Transnistria.

Prin această declaraţie, parlamentarii atrag atenţia că „staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova”.

De asemenea, declaraţia cataloghează menţinerea în regiunea transnistreană a unui volum considerabil de muniţii, arme şi echipamente militare drept o ameninţare constantă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene. Această inişiativă a fost susţinută de către PDM, PLDM, PL şi Grupul Popular European.

Declaraţia reprezintă un apel către Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum şi pentru retragerea muniţiilor, armelor şi echipamentelor militare din partea estică a Republicii Moldova.

În acelaşi timp, parlamentarii cer preşedintelui şi guvernanţilor să promoveze adoptarea unei rezoluţii privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal în Republica Moldova de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Mediatorii şi observatorii sunt invitaţi prin această declaraţie pentru a iniţia discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional în regiunea separatistă Transnistria.

Curtea Constituţională de la Chişinău s-a pronunţat din luna mai pe această problemă, declarând neconstituţională prezenţa trupelor ruse în Transnistria.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în faţa comunităţii internaţionale, Moscova a menţinut în zonă un contingent de soldaţi şi armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii '90.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri