Rusia are acum doi Vladimiri

Data actualizării: Data publicării:
Conferinta anuala Vladimir Putin_kremlin (3)

Vladimir Putin a dezvelit, vineri, o statuie gigantică, de 17 metri, a lui Vladimir cel Mare, un prinț medieval care a adoptat creștinismul ortodox ca religie de stat și care este considerat fondatorul deopotrivă al Rusiei și al Ucrainei. Vladimir, cneazul, a condus statul care, în preajma anului 1000, se numea Rusia Kieveană.

kremlin cu vladimir

Statuia se află amplasată la porțile Kremlinului și a creat o controversă încă de la anunțul că va fi amplasată pe un deal din apropiere, la care s-a renunțat între timp. S-a spus că dimenisunile statuii (17 metri și 25, cu tot cu soclu) obturau panorama Moscovei, care urma să fie dominată de edificiu. Protestele și petițiile a zeci de mii de moscoviți au redus dimensiunile monumentului și a dus la amplasarea sa lângă zidurile Kremlinului.

O altă problemă  este că Vladimir cel Mare a fost cneaz al Kievului (descendent al unei dinastii scandinave), pe care Ucraina îl consideră fondatorul statului, iar preluarea lui în galeria figurilor istorice ale Rusiei este de dată mai recentă, mai exact după anexarea Crimeei de către regimul Putin.

În presa occidentală se comentează că Vladimir Putin și-a dorit ca el să stăpânească înlăuntrul Kremlinului, în vreme ce la porțile palatului prezidențial (și inima administrativă a Federației Ruse) să troneze, înfricoșător prin proporțiile statuii, Vladimir cel Mare, tizul.

La ceremonia dezvelirii statuii, la care a participat și Kiril, patriarhul Moscovei, Vladimir Putin i-a chemat pe ruși să fie uniți pentru a face înfrunta amenințările externe, exact așa cum a făcut și Vladimir cel Mare în urmă cu un mileniu.

"Vladimir cel Mare a turnat fundaţia morală pe care s-a așezat astăzi viața fiecăruia dintre noi. A fost o figură de o moralitate, solidaritate și unitate de nestrămutat, care i-a ajutat pe strămoșii noștri să învingă vremurile grele, să repurteze victorii pentru gloria țării, pe care a făcut-o mai puternică, măreață cu fiecare generație", a spus Putin la ceremonie. Președintele rus a continuat spunând că este de datoria rușilor să fie uniți împotriva provocărilor și a amenințărilor contemporane pentru a continua istoria de o mie de ani a Rusiei, potrivit The Guardian.

Vladimir cel Mare, care a adoptat creștinismul răsăritean pentru poporul pe care l-a condus, în jurul anului 988, este o figură despre care se spune că ar fi avut mai multe soții și sute de concubine. Se spune că scopul său era de a unifica practicile religioase ale supușilor și a trimis emisari care să-i facă o analiză comparată, să-i spunem, între islamism, iudaism și creștinism. Încă nu se produsese schisma de la 1054, care a împărțit biserica creștină,  dar partea occidentală a creștinismului deja se manifesta diferit de partea răsăriteană, reprezentată de Bizanț.

Nu există dovezi ale avantajelor pe care le-a prezentat ortodoxia în alegerea finală a lui Vladimir cel Mare. Există însă supoziții -interdicțiile nutriționale ale islamului și iudaismului, ca și căsătoria pe care urma s-o încheie cu o prințesă bizantină, au făcut ca ritul răsăritean să se instaleze în această parte de lume.

La ceremonia de dezvelire a statuii, Putin a fost însoțit de Dimitri Medvedev, de ministrul apărării, Serghei Șoigu, ca și de mulți prelați, potrivit Itar Tass.

Patriarhul Rusiei a făcut o aluzie la faptul că și Ucraina, și Rusia reclamă descendența de la același fondator, afirmând că descendenții actuali ai cneazului Vladimir trăiesc în multe țări și "e rău când copiii uită că au același tată".

Televiziunile de stat ruseşti au repetat că Vladimir cel Mare abia acum are parte de un monument, ignorând faptul că există deja unul în Ucraina, la Kiev și mai multe locuri de comemorare în preajma Sevastopolului (unde cneazul s-a botezat). Fotografia de mai jos a fost postată pe contul Twitter de țară al Ucrainei, unde este prezentată statuia cneazului Vladimir de la Kiev.

vladimir cel mare la kiev

Vineri, la Moscova s-a celebrat Ziua Unității Naționale, o sărbătoare postsovietică care nu se bucură de mare trecere în rândul populației, deși autoritățile o promovează cu sârg, iar televiziunile controlate de stat aclamă neîncetat că Rusia este puternică doar atunci când este unită.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri