Siria, poligon de teste pentru armele rusești

Data publicării:
Su-35_in_flight._(3826731912)

Intervenția militară în Siria a demonstrat „fiabilitatea” și „eficiența” armelor ruse, și-a exprimat joi satisfacția ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, subliniind că unele dintre ele au fost testate pentru prima oară în cadrul acestei intervenții, informează AFP, citată de Agerpres.

Su-35_in_flight._(3826731912)

Mai multe arme de fabricație rusă au fost testate în condiții dificile de deșert și și-au demonstrat în linii mari fiabilitatea și eficiența”, a declarat Șoigu în timpul unei conferințe de presă cu privire la utilizarea de arme ruse în Siria.

„Bombardiere strategice ruse au utilizat pentru prima dată noi rachete de croazieră X-101, care au o rază de acțiune ce poate atinge 4.500 de kilometri”, a precizat Șoigu.

De asemenea, ministrul rus al apărării și-a exprimat satisfacția în legătură cu „experiența practică dobândită în timpul tirurilor de rachete de înaltă precizie și cu rază mare de acțiune, efectuate de pe nave și submarine desfășurate în Marea Caspică și Marea Mediterană”.

Armata rusă întreprinde din 30 septembrie 2015 raiduri aeriene în susținerea forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad. Moscova afirmă că vizează doar grupările jihadiste Stat Islamic (SI) și Jabhat Fateh al-Sham (fostul Front al-Nosra).

La rândul lor, opoziția siriană și țările occidentale acuză aviația rusă că îi vizează pe rebelii din cadrul opoziției moderate și că atacă cu regularitate cartiere de locuințe, ucigând astfel civili.

În cadrul acestei intervenții, Rusia a desfășurat mai mult de 50 de bombardiere, avioane pentru atac la sol și elicoptere care au efectuat mii de raiduri aeriene.

Forțele aeriene ruse „au reușit să stabilizeze situația din Siria și să elibereze o mare parte din teritoriul sirian din mâinile teroriștilor internaționali”, a dat asigurări Șoigu.

Aliată fermă a regimului de la Damasc, Rusia efectuează acum lovituri aeriene în susținerea armatei siriene în Alep, al doilea oraș al Siriei, pe care forțele președintelui Al-Assad vor să-l recucerească în totalitate.

SUA au anunțat luni că își suspendă negocierile cu Rusia pe marginea unui armistițiu în Siria, după distrugerea totală a celui mai mare spital din sectorul rebel din Alep într-un bombardament aerian.

Rusia, care dezminte mereu că a lovit spitale și alte ținte civile, a negat orice responsabilitate pentru aceste bombardamente.

Divizat din 2012 între un sector vestic aflat sub controlul regimului și cartierele estice aflate în mâinile rebelilor, Alep a devenit principalul front din conflictul sirian, care a făcut peste 300.000 de morți în cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri