Scutul american antirachetă |Rusia se teme de un atac nuclear surpriză împotriva sa

Data actualizării: Data publicării:
deveselu

Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, a afirmat miercuri general-locotenentul Viktor Poznihir, șeful adjunct pentru operațiuni al Statului Major rus, în cadrul celei de-a VI-a Conferințe pe probleme de securitate de la Moscova, relatează RIA Novosti și posturile de televiziune Zvezda și Rossia-24, preluate de Agerpres.

deveselu

"Prezența bazelor americane antirachetă în Europa și a navelor cu echipamente antirachetă în apele mărilor și oceanelor în apropierea teritoriului rusesc creează o componentă puternică mascată care permite lansarea unui atac surpriză cu rachete nucleare asupra teritoriului Federației Ruse", a afirmat generalul Viktor Poznihir.

Sistemul de apărare antirachetă al SUA dispune de mijloace de detectare a lansărilor de rachete balistice rusești, a declarat generalul Poznihir, în prima zi a lucrărilor forumului de la Moscova, care s-a axat pe problema scutului antirachetă american în Europa.

Potrivit acestuia, creșterea potențialului scutului antirachetă american încurajează cursa înarmării și obligă celelalte țări să ia măsuri pentru a riposta. Desfășurarea scutului antirachetă american rupe echilibrul înarmării nucleare și complică dialogul pentru dezarmarea nucleară, susține Moscova.

Toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei vor ajunge în raza de acțiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din Polonia, în cazul în care acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră "Tomahawk", a declarat, la rândul său, șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, la aceeași conferință.

"Structura acestui sistem include complexul antirachetă terestru Aegis Ashore (AAMDS) din România și se fac eforturi intense pentru desfășurarea unor instalații antirachetă în 2018 în Polonia", a spus generalul Gherasimov, susținând că la baza din România ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptări antirachetă, ci și lansări de rachete de croazieră de tipul "Tomahawk". Același tip de elemente ar urma să fie instalate și în Polonia, a indicat el, apreciind că, astfel, "toate obiectivele strategice situate în partea europeană a Rusiei se vor afla în raza de acțiune a rachetelor de croazieră".

Generalul rus a mai spus că desfășurarea sistemului antirachetă NATO reprezintă un factor de tensiune în Europa, iar Rusia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a riposta față de această evoluție.

"Această cantitate de arme antirachetă reprezintă o amenințare serioasă pentru potențialul de descurajare al Rusiei, mai ales având în vedere modernizarea actuală a sistemelor de apărare antirachetă", a adăugat generalul Gherasimov.

"Important însă este că Europa nu devine mai sigură în urma implementării elementelor de apărare antirachetă", a punctat șeful Statului Major rus.

Prezent la lucrările forumului, ce se va încheia joi, șeful Institutului central științific al trupelor aerospațiale ruse, generalul Serghei Iagolnikov, a comentat că sistemul antirachetă al SUA ar putea doborî rachetele balistice intercontinentale rusești (ICBM) în secunda a 150-a de la lansare.

În ultimii 15 ani, SUA au cheltuit în domeniul apărării antirachetă circa 130 miliarde de dolari, Pentagonul intenționând să aloce în următorii cinci ani alte 55 miliarde. Rusia se teme că în acest ritm SUA vor avea până în 2020 mai mulți interceptori de rachete decât va avea Rusia focoase pe rachetele sale balistice intercontinentale, comentează canalul Zvezda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri