Suspiciuni de otrăvire pentru a doua oară a unui critic al Kremlinului

Data publicării:
Russian Opposition Leaders Discuss Corruption At Sochi Olympics
Foto: Getty/ Gulliver Images. (stânga: Vladimir Kara Murza)

Un critic vehement al Kremlinului, jurnalistul Vladimir Kara-Murza, care a intrat în comă la doi ani după ce ar fi fost otrăvit, a plecat din Rusia pentru tratament în străinătate. Decizia de a părăsi Rusia a venit după o a doua otrăvire, potrivit avocatului său. 

Russian Opposition Leaders Discuss Corruption At Sochi Olympics
Foto: Getty/ Gulliver Images. (stânga: Vladimir Kara Murza)

Kara-Murza, care lucrează la organizaţia prodemocraţie Rusia Deschisă, s-a îmbolnăvit din nou luna aceasta. Avocatul său, Vadim Prohorov, a spus că pleacă din Rusia duminică „pentru tratament de reabilitare, după a doua otrăvire acută”. Nu este clar ce a provocat noua criză.

„Diagnosticul în foaia de externare este acelaşi: ‘influenţă toxică a unei substanţe necunoscute’”, a adăugat el, potrivit News.ro.

Viaţa activistului a fost în pericol după ce a suferit de insuficienţă renală, în 2015.  Kara Murza, un prieten al fostului lider de opoziţie, Boris Nemţov, asasinat în februarie în 2015, a fost în comă timp de o săptămână. Analizele au arătat că a înghiţit o substanţă otrăvitoare. Jurnalistul s-a îmbolnăvit la o zi după ce ONG-ul a publicat un film documentar care acuză Guvernul Republicii Cecenia, condus de aliatul Kremlinului în regiune, Ramzan Kadîrov, de corupţie şi abuzuri în domeniul drepturilor omului. 

Citiți și: NYT: Tot mai mulți dintre opozanții Kremlinului mor

Kara-Murza Jr., în vârstă de 35 de ani, este coordonator la Open Russia, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) fondată de către fostul magnat Mihail Hodorkovski, un critic extrem de dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a ispăşit zece ani de închisoare în Rusia şi care în prezent trăieşte în Elveţia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri