Scandal legat de vaccinuri în Bulgaria. Premierul va fi interogat, ministrul sănătății e pus sub acuzare

Data actualizării: Data publicării:
vaccinuri

Premierul bulgar Boiko Borisov urma să fie interogat miercuri de serviciul de investigații ale Biroului Procurorului din Sofia în legătură cu un acord cu Turcia referitor la vaccinuri, informează novinite.com.

vaccinuri

Procurorii bulgari l-au pus sub acuzare, luni, pe ministrul sănătății, Petăr Moskov, în cazul încheierii unui acord cu Turcia pentru suplimentarea stocului de vaccinuri, o înțelegere care, socotesc procurorii, a cauzat statului pierderi de peste 400.000 de dolari.

Patru miniștri, între care fostul comisar european Meglena Kuneva, au dat declarații, marți, în legătură cu acest scandal al vaccinurilor, iar un fost ministru a venit miercuri dimineața ca să dea, la rândul său, declarații la Parchet.

Procurorii spun că acest acord, semnat de Petăr Moskov, s-a dovedit neprofitabil pentru Bulgaria și a dus la neîncrederea pacienților în Ministerul Sănătății. Moskov neagă orice parte de vină.

Potrivit prevederilor acestui acord referitor la vaccinuri, semnat anul trecut, Turcia a donat 100.000 de doze de Pentaxim, o combinație de vaccinuri pentru bebeluși, și 100.000 de vaccinuri antihepatită Euvax, pentru a permite Bulgariei să finalizeze la timp imunizarea copiilor. În schimbul acestor vaccinuri, Bulgaria s-a obligat să furnizeze Turciei cinci milioane de doze de vaccinuri, în special anti-TBC.

Însă vaccinurile Euvax nu au fost utilizate, întrucât ele nu erau autorizate în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Ministerul bulgar al Sănătății a plătit suma de 323.000 de leva (175.145 de dolari) reprezentând TVA și costuri de livrare.

Moskov a fost acuzat și de abuz în serviciu, întrucât și-au fi depășit prerogativele în momentul în care a cerut companiei farmaceutice de stat, care produce vaccinuri, să doneze stocuri către Turcia, ceea ce a lăsat o „gaură” de 413.370 de leva în costurile de producție.

Moskov a declarat că înțelegerea cu Turcia a fost făcută pentru a menține programul schemei de imunizări, într-un moment în care Bulgaria se confrunta cu o deficiență a vaccinurilor necesare. El mai spus că procurorii nu au luat în calcul faptul că în timp ce vaccinurile donate Turciei au costat 400.000 de leva, cele pe care le-a primit în schimb Bulgaria costau 4 milioane de leva.

Adjunctul lui Moskov, Adam Persenski, a fost și el pus sub acuzare în acest scandal.

Săptămâna trecută, parlamentul bulgar a aprobat demisia lui Moskov împreună cu cea a întregului guvern Boiko Borisov (de centru-dreapta), ca urmare a alegerilor prezidențiale pierdute de tabăra premierului. Guvernul Borisov rămâne în funcție până la numirea unui nou guvern, ceea ce pare dificil să se întâmple. Analiștii prevăd o nouă perioadă de incertitudine politică în Bulgaria, însoțită de o eventuală convocare de alegeri anticipate în 2017.

Noul scandal și punerea sub acuzare a ministrului sănătății intervine după ce săptămânile trecute trei foști miniștri ai energiei au fost acuzați de prejudicii aduse statului în legătură cu centrala nucleară de la Belene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri