„Senilul american nebun” vs. „omul-rachetă”. Pot provoca niște insulte un conflict nuclear între SUA și Coreea de Nord?

Data publicării:
colaj

Schimbul de injurii dintre liderul de la Casa Albă, Donald Trump, și șeful regimului dictatorial de la Phenian, Kim Jong-un, poate avea un impact mult mai profund decât lasă să se întrevadă la suprafața spectacolului public al nervilor. Mai mulți experți în problema nord-coreeană, citați de The New York Times, împart acest punct de vedere.

Pot niște insulte formulate la nivel înalt să atragă Statele Unite într-o confruntare nucleară cu Phenianul? Mai exact, poate degenera o „harță” între doi lideri – bazată pe animozități personale, orgolii scăpate de sub control și bravadă militară – într-un conflict armat de asemena proporții? Sue Mi Terry, o fostă specialistă din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, în prezent consilier senior pe problema nord-coreene al Bower Group Asia, crede că este posibilă o turnură periculoasă a unei confruntări verbale care, până acum, pare doar produsul unor personaje colerice. 

„Contează (impactul insultelor – n.r.), fiindcă nu vrei să ajungi într-o situație în care Coreea de Nord calculează în mod greșit iminența unui atac”, este de părere experta. „Ne-am putea împiedica de un război pe care nimeni nu și-l dorește”, subliniază Sue Mi Terry.

Cei trei generali și „incredibil de dificilul” Trump

În prezent, Donald Trump pășește prin nisipurile mișcătoare ale problemelor de securitate națională sfătuit de trei generali în retragere: Jim Mattis, secretarul Apărării, H.R. McMaster, consilierul de securitate națională și John F. Kelly, secretarul său de personal. Acestei garnituri i se alătură și secretarul de stat Rex Tillerson.

De când criza nord-coreeană a început să escaladeze, propulsată de retorica belicoasă dintre Washington și Phenian, toți patru și-au ales cuvintele cu multă atenție, subliniind constant rolul diplomației și miza gravă a unui conflict armat.

„Acești trei generali înțeleg pe deplin carnagiul care ar rezulta într-un război în Peinsula Coreeană”, spune James G. Stavridis, fost comandant suprem al NATO.

„Cunoscându-i pe fiecare în parte, sunt sigur că recomandă precauția operațională, comentariul public ponderat și construirea unei abordări de coaliție în relaționarea cu Kim Jong-un”, consideră Stavridis, citat de The New York Times.

Numai că, subliniază amiralul în rezervă, Donald Trump este „incredibil de dificil” de controlat. „Să sperăm că nu sunt într-o misiune imposibilă, pentru că mizele sunt atât de mari”.

Ce sfat obișnuia să-i dea Condoleezza Rice lui George W. Bush

Un alt fin cunoscător al dosarului nord-coreean contactat de cotidianul newyorkez este Christopher R. Hill, fost ambasador al SUA în Coreea de Sud în administrația lui George W. Bush. Diplomatul spune că Donald Trump poate ajunge într-o situație extrem de încurcată, cea în care declarațiile sale publice îi pot submina orice pârghie de acțiune pașnică în litigiul nord-coreean. Mai mult, președintele american ar putea internaliza pe nesimțite exact rolul pe care îl atribuie Kim Jong-un Statelor Unite: acela de națiune malefică care dorește extincția Coreei de Nord.

„Comentariile sale dau de înțeles lumii că este din ce în ce mai derutat și mai singur”, le-a declarat Hill jurnaliștilor americani.

Hill a amintit un sfat recurent pe care fostul secretar de stat Condoleezza Rice obișnuia să i-l dea lui George W. Bush ori de câte ori discutau despre dosarul nord-coreean: să „evite invectivele personale”, fiindcă „nu ajută niciodată”.

Coreea de Nord a afirmat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, după ce preşedintele Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-un „omul-rachetă” (”Rocket-Man”) şi în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene.

Afirmaţiile ministrului nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, făcute în faţa Adunării Generale a ONU, accentuează dialogul aprins dintre cele două ţări cu privire la arsenalul nuclear şi la programul de rachete balistice ale Coreei de Nord.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat reciproc, Trump făcându-l pe nord-coreean „nebun”, vineri, la o zi după ce Kim l-a numit pe el „senil american nebun”.

Sâmbătă, jignirile au continuat, Ri Yong Ho numindu-l pe Trump „persoană cu probleme psihice, plină de megalomanie şi automulţumire”, care încearcă să transforme ONU într-un „cuib de gangsteri”. Oficialul nord-coreean a menţionat că Trump se află într-o „misiune sinucigaşă”, după ce preşedintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune. 

„Preşedintele malefic”, l-a mai numit Ri pe Trump, avertizând că ţara sa este pregătită să se apere dacă Statele Unite dau semne că ar desfăşura „o operaţiune de decapitare a conducerii ţării sau un atac militar” asupra Coreei de Nord.

„Acum suntem în sfârşit la doar câţiva paşi de ultima fază a finalizării forţei nucleare a statului”, a spus Ri la reuniunea anuală a liderilor mondiali.

El a precizat că sancţiunile nu ar avea niciun efect asupra hotărârii nord-coreenilor de a-şi dezvolta armele nucleare, scopul suprem fiind „echilibrarea puterii cu SUA”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri