Serviciul german de informații acuză Rusia că spionează informatic politicienii de la Berlin

Data publicării:
BfV

Agenţia germană pentru Informaţii Interne a avertizat joi că a constatat o creştere semnificativă a propagandei şi campaniilor de dezinformare ruse menite să destabilizeze societatea germană, precum şi a atacurilor informatice vizând partidele politice, relatează Reuters.

BfV

“Constatăm operaţiuni agresive şi sporite de spionaj informatic şi operaţiuni informatice care ar putea pune în pericol oficiali guvernamentali germani, membri ai Parlamentului şi angajaţi ai partidelor democratice”, a spus şeful agenţiei BfV Georg Maassen, citat într-un comunicat.

Maassen, care s-a declarat îngrijorat luna trecută în legătură cu eforturile ruse de a interfera cu alegerile din Germania, a invocat dovezi tot mai numeroase în legătură cu aceste eforturi ale Moscovei. El a avertizat că se aşteaptă la noi atacuri informatice în viitor.

Potrivit BfV, Rusia foloseşte instrumente variate de propagandă şi alocă „resurse financiare enorme” pentru campanii de “dezinformare” care vizează comunitatea rusofonă din Germania, dar şi mişcări politice, partide şi alţi factori de decizie.

Obiectivul acestui efort este să răspândească incertitudine în societate, pentru a „slăbi sau destabiliza Republica Federală Germană” şi pentru a consolida grupuri şi partide extremiste, pentru a complica activitatea Guvernului federal şi pentru a influenţa dialogul politic.

Agenţia a afirmat că a constatat o „creştere semnificativă” a atacurilor informatice atribuite grupului de hackeri APT 28, cunoscut şi ca Strontrium. Acest grup este acuzat şi pentru atacurile care au vizat Partidul Democrat din SUA anul acesta, dar şi pentru un atac informatic vizând Parlamentul german în 2015.

Atacurile au vizat partide germane şi membri ai Parlamentului, adăugând că au fost desfăşurate de organisme guvernamentale care se declară activişti informatici.

„Propaganda şi dezinformarea, atacurile informatice, spionajul informatic şi sabotajul informatic fac parte din ameninţarea hibridă cu care se confruntă democraţiile occidentale”, potrivit lui Maassen.

Oficialii germani au acuzat Moscova că încearcă să manipuleze presa germană pentru a alimenta temerile populaţiei în dosare precum criza migraţiei, pentru a slăbi încrederea alegătorilor şi a crea disensiuni în UE, pentru ca blocul comunitar să renunţe la sancţiunile vizând Moscova.

Oficialii ruşi au negat toate acuzaţiile de manipulare şi interferenţă menite să slăbească Uniunea Europeană sau să afecteze alegerile prezidenţiale din SUA. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...