Soros, acuzat că a vrut să răstoarne regimul Obiang în Guineea Ecuatorială

Data actualizării: Data publicării:
soros

Mercenarul englez Simon Mann, implicat într-o tentativă de lovitură de stat, în 2004, împotriva preşedintelui Guineei Ecuatoriale Teodoro Obiang, i-a acuzat luni pe investitorul financiar american Georges Soros şi pe avocatul Transparency International (TI) William Bourdon că au vrut să răstoarne regimul.

soros
Foto: Guliver/GettyImages

Simon Mann, în vârstă de 65 de ani, a fost citat de Teodorin Obiang, fiul preşedintelui, judecat la Paris în dosarul unor bunuri obţinute ilegal, la un tribunal corecţional. Condamnat la 34 de ani de închisoare în Guineea Ecuatorială în dosarul tentativei de lovitură de stat, Simon Mann a fost graţiat de preşedintele Obiang, iar apoi eliberat în 2009.

Eu nu am probe scrise”, a avertizat el, înainte să-şi prezinte versiunea.

La bară, sexagenarul, într-un costum închis la culoare, a declarat că l-a „avertizat” în 2011 pe preşedintele Obiang că investitorul financiar George Soros şi William Bourdon, dar şi alţi doi protagonişti ai loviturii de stat eşuate din 2004 - opozantul în exil Severo Moto şi omul de afaceri Ely Khalil - „aveau intenţia de a răsturna Guvernul”.

I-am explicat preşedintelui că acest lucru putea avea loc prin orice mijloace”, a continuat el. Potrivit acestuia, preşedintele Obiang i-a arătat un e-mail din 2007, „de la biroul lui Ely Khalil către domnul Bourdon, care punea în discuţie comportamentul vicepreşedintelui” lui Teodorin Obiang..

Vorbind calm, dar părând să fiarbă înăuntru, William Bourdon, care apără ONG-ul Transparency international France, parte civilă în proces, a denunţat un „procedeu care atinge paroxismul murdăririi”, un proces de o „extremă gravitate”. El a cerut ca aceste acuzaţii să fie înregistrate şi a anunţat că-şi rezervă dreptul de a-l da în judecată.

Potrivit lui Simon Mann, cei pe care i-a desemnat aveau în vedere „toate opţiunile, inclusiv legale”. Întrebat de preşedintă în acest sens, el a răspuns că nu a fost plătit să dea această depoziţie la tribunal, ci că i se plătesc cheltuielile.

Avocatul lui Teodorin Obiang, Emmanuel Marsigny, a pus apoi în dezbatere faimosul e-mail din 2007, explicând că l-a obţinut pentru că se afla între piesele apărării CCFD Terre Solidaire, care a fost dată în judecată, pentru defăimare, de preşedintele Guineei Ecuatoriale.

William Bourdon a subliniat că cel care-l contrazice o face deoarece ştie că el nu are „libertatea” de a se apăra, doar dacă nu încalcă secretul care i-a fost impus în cadrul unui incident disciplinar între avocaţi, care a avut loc în urmă cu mai mulţi ani.

Înainte de acest incident, tribunalul a văzut succedându-se la bară mai mulţi martori ai părţilor civile. Antreprenori, jurnalişti au evocat reprimarea şi au prezentat Guineea Ecuatorială drept o ţară în care domneşte „cleptocraţia” şi „corupţia”.

Aceste evoluţii l-au determinat pe avocatul inculpatului, Emmanuel Marsigny, să sublinieze că „ne pierdem timpul”. „Vă credeţi judecător la Malabo, Marsigny”, i-a replicat Bourdon.

Un jurnalist din Guineea Ecuatorială, exilat în Spania, a declarat că în ţara sa este „interzis să i se arate poporului ceea ce se întâmplă aici”, în faţa justiţiei franceze. Daniel Lebègue, preşedintele de onoare al Transparency, parte civilă, a apreciat că banii „le aparţin cetăţenilor Guineei Ecuatoriale, care au fost privaţi şi furaţi de ei”. În opinia sa, acest dosar „emblematic va avea şi are deja un ecou imens nu doar în Africa, ci peste tot în lume acolo unde oamenii luptă pentru un stat de drept şi împotriva corupţiei”.

Procesul lui Teodorin Obiang, acuzat că şi-a construit fraudulos în Franţa un patrimoniu considerabil, se desfăşoară până la 6 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri