Spania a arestat patru suspecți de legături cu autorii atentatelor de la Paris

Data publicării:
bataclan la un an

Autorităţile spaniole au arestat luni patru bărbaţi suspectaţi de legături cu membrii echipelor de comando trimise în Europa pentru a comite în 2015 atentatele de la Paris, a anunţat Ministerul de Interne de la Madrid, citat de AFP.

bataclan 14 11 2015

Garda Civilă a reţinut “două persoane la Arteixo et Tufions-Vimianzo (nordul ţării – n.r.) şi alte două la Almeria (sud – n.r.), pentru implicarea într-o reţea de imigraţie ilegală cu legături cu Statul Islamic”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Potrivit anchetei conduse de Audienţa Naţională, instanţă specializată în lupta împotriva terorismului, deţinuţii “au avut contacte, înainte şi după atentatele de la Paris, cu cel puţin unul dintre teroriştii reţinuţi la Salzburg”, în Austria, se adaugă în comunicat.

Autorităţile spaniole afirmă că suspecţii ar fi avut legături cu filiera care a organizat sosirea în Europa a jihadiştilor care au comis atacurile din Franţa. Ancheta urmează să stabilească exact natura acestor legături.

Pe 10 decembrie 2015, ancheta privind atentatele din 13 noiembrie, de la Paris, a dus la arestarea la Salzburg a unui algerian, Adel Haddadi, şi a unui pakistanez, Mohamed Usman.

Cei doi au ajuns cu valul de migranţi pe 3 octombrie 2015, simulat cu cei doi kamikaze irakieni care s-au aruncat în aer la Stade de France, pe insula elenă Leros, cu acte false.

Irakienii şi-au putut continua drumul, încă algerianul şi pakistanezul au fost identificaţi de autorităţi şi plasaţi în arest. Potrivit informaţiilor disponibile, ei ar fi trebuit să formeze o a patra echipă de comando care să acţioneze pe 13 noiembrie la Paris.

În comunicatul său, Ministerul de Interne a explicat că, după valul de atacuri teroriste în Europa, Spania şi-a intensificat anchetele privind “reţelele de imigraţie ilegală, pentru a evita ca acestea să poată fi folosite de terorişti pentru a se infiltra în Europa”.

Spania este, în fiecare vară, un punct de trecere pentru aproape trei milioane de magrebieni care au emigrat în Europa. Ei traversează Strâmtoarea Gibraltar cu vapoarele, din Algeciras, pentru a petrece câteva săptămâni de vacanţă în ţările lor de origine. Ei se întorc pe aceeaşi rută, iar unii jihadişti pot profita de aceste valuri de călători pentru a ajunge în Occident.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri