Stoltenberg: "Nu căutăm război cu Rusia". Blinken: "Suntem o alianță defensivă, dar dacă conflictul vine la noi, ne apărăm"

Data actualizării: Data publicării:
jens stoltenberg si anthony blinken
Stoltenberg: "Nu căutăm război cu Rusia". Blinken: "Suntem o alianță defensivă, dar dacă conflictul vine la noi, ne apărăm" . FOTO: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că atacul Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie demonstrează cât de important este ca acest război să fie oprit. El a subliniat încă o dată că NATO nu e parte a conflictului și nu caută război. La rândul său, secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că alianța e defensivă dar că dacă va fi nevoie fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat. 

"Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit și rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuința acestui război și că este important să i se pună capăt, că Rusia trebuie să-și retragă trupele și să se angajeze cu bună credință pe calea diplomației.

Furnizăm sprijin Ucrainei, dar în același timp NATO este o alianță defensivă. Nu căutăm să intrăm în război cu Rusia, dar trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere privind angajamentul nostru de a ne proteja aliații. De aceea am suplimentat prezența forțelor NATO în estul alianței. Această desfășurare este defensivă. ", a spus Jens Stoltenberg.

"După atacurile neprovocate și premeditate ale Rusiei împotriva Ucrainei, alianța a răspuns rapid, unit, cu hotărâre.

Alianța noastră este defensivă. Nu dorim să intrăm în conflict, dar dacă vine conflictul la noi, suntem pregătiți și vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Viitorul comun găsit e unitatea alianței, care a fost văzută clar în ultimele săptămâni și va rămâne foarte clară în următoarele", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Declarațiile au fost făcute înainte de Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene care se întâlnește într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv un schimb informal cu secretarul de stat al SUA, ministrul afacerilor externe al Canadei şi secretarul general al NATO.

De la 24 februarie, de când a început invazia militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, miniştrii apărării sau cei de externe din UE s-au reunit, în cadrul Consiliului Afaceri Externe pe tema Ucrainei, încă de trei ori.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri