SUA acuză Rusia că înarmează cu mitraliere talibanii din Afganistan. Mesajul transmis Kremlinului

Data actualizării: Data publicării:
British Paratroopers Conduct Operation To Capture Taliban Leaders
SEGERA, AFGHANISTAN - JULY 5: British Paratroopers from the 3rd Battalion Parachute Regiment detain suspected Talibans during an operation to capture Taliban leaders on July 5, 2008 in the village of Segera, Kandahar Province. Afghanistan. The 3rd Battalion Parachute Regiment conducted a joint operation with U.S led Task Force Paladin and Afghan Border Police in the village of Segera in the Province of Kandahar to capture Taliban leaders. According to the military, during the operation about eight Taliban were captured and detained. (Photo by Marco Di Lauro/Getty Images)

Un general al forțelor armate SUA din Afganistan acuză Rusia că ar trimite arme talibanilor, o intervenție care pune în pericol deznodământul războiului din zonă și ar putea înrăutăți relațiile Americii cu Rusia, relatează The Washington Post.

British Paratroopers Conduct Operation To Capture Taliban Leaders
FOTO: Guliver/Getty Images

Generalul John Nicholson afirmă că are informații despre implicarea Rusiei în conflict, prin suplimentarea cu armament a talibanilor: "Susținem pe oricine vrea să ne ajute în acest proces de reconciliere, însă cei care îi înarmează pe teroriștii care conduc atacuri precum cel de acum două zile în Mazar-e Sharif trebuie să știe că nu aceasta este calea spre pace", a declarat acesta într-o conferință de presă susținută alături de Secretarul American al Apărării Jim Mattis.

Un alt oficial militar citat sub anonimat de Washington Post afirmă că Rusia a trimis în ultimele 18 luni mitraliere talibanilor, cu indicații ca acestea să fie folosie în lupta contra Statului Islamic, în estul Afganistanului. Însă oficialul spune că armele ar fi fost folosite în schimb și în provinciile sudice, în Helmand și Kandahar, zone în care prezența militanților ISIS este scăzută.

În trecut, generalul Nicholson a acuzat Rusia că oferă legitimitate unui grup rebel care a subminat puterea guvernului ales din Kabul. Afirmațiile vin la doar câteva zile după ce talibanii au condus cel mai mare atac asupra forțelor afgane de la îzbucnirea războiului. Talibanii s-au infiltrat într-o bază militară afgană din nordul orașului Mazer-e Sharif și au ucis cel puțin 140 de persoane și au rănit alte 60, într-un atac sinucigaș cu veste explozive. Atacatorii au fost ulterior anihilați de trupele de comando afgane, după un conflict care a durat mai bine de șase ore.

Citiți și: Comandantul NATO în Europa: Este posibil ca Rusia să trimită talibani în Afganistan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri