100 de zile de mandat | Trump: Am semnat 29 de legi, un record

Data publicării:
Donald Trump Holds Campaign Rally In Dallas
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele american Donald Trump a prezentat bilanțul primelor 100 de zile de la începutul mandatului său. Şi a făcut-o în stilul său caracteristic. Nu participând la tradiţionalul dineu al corespondenţilor de la Casa Albă, ci întâlnindu-se cu cei care l-au votat, la un miting din Pennsylvania. Donald Trump şi-a prezentat succesele începutului de mandat, chiar dacă sunt măsuri care au creat controverse. Şi, aşa cum era de aşteptat, şi-a minimalizat eşecurile.

Ne îndeplinim promisiune după promisiune şi, sincer, oamenii sunt foarte mulţumiţi. Ei văd ce se întâmplă. Am semnat 29 de legi noi, un record care nu mai fusese depăşit de la Administraţia Truman încoace. Nu vom mai lăsa alte ţări să profite de noi, pentru că, de acum, vom pune America pe primul loc”, a spus liderul american. 

Reforma în domeniul sănătăţii, celebra Obamacare, va fi anulată, a promis el, iar zidul de la frontiera mexicană va fi construit.

„Nu vă faceţi griji, vom construi zidul! Avem nevoie de zid ca să oprim drogurile şi traficul de persoane, e nevoie de el. În doar 100 de zile, am luat măsuri istorice pentru securizarea frontierelor, am impus măsuri necesare de control al imigraţiei aşa cum nu s-au mai impus şi i-am verificat cum trebuie pe cei care vor să intre în ţara noastră. Să vină dacă iubesc ţara noastră, altfel nu-i primim! Lucrăm cu un principiu foarte simplu: sistemul nostru de imigraţie ar trebui să pună nevoile muncitorilor americani, familiilor americane, companilor americane şi cetăţenilor americani pe primul loc”, a dat asigurări Donald Trump. 

Totuși, o analiză Associated Press arată că lista promisiunilor pe care Donald Trump le-a făcut în campanie și nu le-a îndeplinit până acum nu este deloc scurtă. Unde este zidul? Ori pedeapsa promisă Chinei în domeniul comercial - vor scăpa chinezii basma curată după „cel mai mare furt din istoria lumii”? Cum rămâne cu înlocuirea „uşoară” a Obamacare? Dar cu planul în valoare de un miliard de dolari şi uriaşa scădere de taxe care trebuiau să fie deja în mişcare până acum?

Din cele 38 de promisiuni exacte pe care le-a făcut în „contractul” său pe 100 de zile cu alegătorii - ”Acesta este angajamentul meu faţă de voi” -, Trump a îndeplinit zece, în principal prin decrete care nu necesită legislaţie, ca de exemplu retragerea Statelor Unite din Acordul de parteneriat comercial transpacific (TPP).

El a abandonat mai multe dintre ele şi a eşuat să îndeplinească rapid altele, unele blocate de disensiuni în Partidul Republican sau de judecători federali. Dintre cele zece promisiuni care implică o acţiune a Congresului, niciuna nu a fost îndeplinită, iar cele mai multe nici măcar nu au fost introduse în Legislativ.

Citiți și: Analiză AP: Lista lungă a promisiunilor pe care Donald Trump nu le-a îndeplinit în primele 100 de zile de mandat 

NYT: Ginerele lui Trump ar avea legături de afaceri cu nepotul lui Beny Steinmetz 

Mandatul lui Trump de până acum în zece tweet-uri 

Trump: Credeam că va fi mai ușor să fiu președinte

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri