Ce se va întâmpla cu afacerile lui Trump. Principiul „încrederii oarbe”

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Ribbon Cutting Ceremony For The Trump International Hotel In Washington, D.C.
Donald Trump, alături de soție, copii și ginere. Foto: Getty Images / Chip Somodevilla

În timp ce congresmenii americani au o serie de obligații pentru a nu intra în conflict de interese, președintele și vicepreședintele SUA nu au nicio restricție. Și cum afacerile lui Donald Trump sunt atât de diverse, se pune întrebarea dacă nu cumva deciziile pe care le va lua nu vor viza chiar domeniile respective.

Republican Presidential Nominee Donald Trump Holds Election Night Event In New York City
Gulliver/Getty Images

 

Președintele ales Donald Trump a promis că atunci când va veni la Casa Albă nu se va mai implica în afaceri, ci va lăsa Organizația Trump în mâinile a trei dintre copiii lui – Don, Ivanka și Eric - prin așa-zisa procedură „blind trust” (încredere oarbă, n.r.) , după cum a declarat, într-un interviu pentru CNN, Michael Cohen, avocatul președintelui ales.

Juriștii spun însă că planul este, din punct de vedere funcțional și chiar legal, imposibil de pus în practică, se arată într-o analiză publicată pe site-ul CNBC.

Blind trust”, prin definiție, înseamnă că proprietarul nu știe ce proprietăți deține și ce acțiuni are compania. Cum însuși Trump și-a construit imperiul, știe de fiecare bun pe care îl are – de la cele 17 terenuri de golf, la cele 15 hoteluri și zecile de clădiri rezidențiale. În plus, a-ți plasa copiii la conducerea companiei înseamnă că afacerea rămâne tot în sânul familiei și în niciun caz n-ar rezolva conflictul de interese, arată Kenneth Gross, expert juridic în probleme de etică, citat de CNBC.

Fiecare dintre cei trei copii ai lui Trump deja conduce separat părți ale companiei. Ivanka se ocupă de hoteluri, Donald jr. are în grijă terenurile de golf, iar Eric supervizează afacerile cu vin și proiectele de dezvoltare.

Surse citate sub acoperirea anonimatului spun că familia Trump va avea grijă să nu-și extindă afacerile prea rapid și nici să facă tranzacții cu parteneri de peste Ocean, tocmai pentru a nu părea că beneficiază de pe urma puterii pe care o are tatăl lor și pentru ca acesta să nu fie acuzat că e în conflict de interese. „Doar vor conduce aceste afaceri și vor lăsa activele pe care le dețin în prezent să crească organic. Nu vor face însă noi tranzacții și achiziții”, a declarat o sursă apropiată familiei, citată de CNBC.

Practica „blind trust” a fost o chestiune care a dat naștere unor polemici și când a fost ales Michael Bloomberg primar al New Yorkului, în 2001. În ciuda presiunilor, Bloomberg nu și-a încredințat unui „blind trust” cele 72 la sută din acțiunile deținute la Bloomberg L.P. Însă instituția care reglementează conflictul de interese a decis că Bloomberg trebuie să se autosuspende din procesul de luare a deciziilor în companie, dar i-a permis să ia parte la discuții referitoare la vânzarea imperiului media.

Totuși, comentează CNBC, portofoliul lui Bloomberg pălește în comparație cu cel al companiei lui Trump. Are afaceri sau parteneri în 12 țări, inclusiv Coreea de Sud, Filipine, India, Brazilia și Marea Britanie, la care se adaugă beneficii din scutiri de taxe și din diverse acorduri, ceea ce face ca potențialul conflict de interese pentru Trump să fie și mai mare.

Donald Trump Holds Ribbon Cutting Ceremony For The Trump International Hotel In Washington, D.C.
WASHINGTON D.C., 26 octombrie 2016 - Donald Trump (centru) și familia sa (de la stânga la dreapta) fiul Donald Trump Jr,  Eric Trump, soția Melania Trump şi fiicele Tiffany Trump şi Ivanka Trump taie panglica la noul Trump International Hotel. Hotelul, construit în sediul istoric al Vechiului Oficiu Poştal, are 263 de camere de lux, între care un apartament de aproape 600 de metri pătraţi, denumit Trump Townhouse, care costă 100.000 de dolari pe noapte şi poate fi rezervat pentru minimum cinci nopți. Organizația Trump a primit clădirea istorică în concesiune pentru 60 de ani de la guvernul federal înainte ca mogulul să anunțe că intenționează să candideze pentru Casa Albă FOTO: Chip Somodevilla/GettyImages

Impactul alegerii lui Trump asupra brandului Trump și asupra veniturilor sale rămâne neclar. În campania electorală, au fost semne că afacerile Trump au fost afectate de comentariile și politicile sale controversate, în special în rândul consumatorilor. Acum că a câștigat, compania și brandul său ar putea primi un impuls. Un lucru este sigur: învestirea lui Trump, la 20 ianuarie, îl va face nu numai cel mai puternic om din lume, dar îi vor spori și profiturile noului său hotel, situat în apropiere și inaugurat, alături de familie, la 26 octombrie, cu câteva zile înainte de alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri