Analiză. Va călca Trump pe urmele idolului său politic, Ronald Reagan?

Data actualizării: Data publicării:
colaj trump reagan

Sloganul „Să facem America măreață din nou” a propulsat la Casa Albă nu unul, ci doi candidați republicani. Înaintea lui Donald Trump a fost Ronald Reagan. Cei doi au multe în comun, dincolo de faptul că preşedintele ales al SUA a spus deschis că idolul său politic este fostul șef de stat decedat în 2004. 

La fel ca Ronald Reagan, este posibil ca preşedintele Trump să fie total diferit de candidatul Trump, atât în ceea ce spune cât și în ceea ce face. 

Maestrul Reagan și ucenicul Trump

În 1980, puţini au fost cei care i-au dat şanse de câştig fostului actor Ronald Reagan în cursa prezidenţială.

Printre politicienii cu vechime de la Washington, Reagan era o prezenţă inedită. Politicile sale economice erau considerate voodoo, magie neagră, chiar de către oamenii din partidul său, iar politica sa externă era catalogată ca fiind periculoasă.

Reagan era un anti-comunist convins, iar teama tuturor era că administraţia sa va intra în conflict deschis cu Uniunea Sovietică. Însă conflictul nu a avut loc şi, prin atitudinea moderată pe care a avut-o în cele din urmă la Casa Albă Ronald Reagan a rămas în istorie ca unul dintre cei mai buni preşedinţi americani din istorie.

Dincolo de discursul de campanie dur, populist, administraţia sa a fost pragmatică.

Donald Trump nu a ascuns niciodată faptul că este un mare fan al lui Ronald Reagan. Drept dovadă, Trump a adoptat acelaşi slogan de campanie pe care l-a avut Reagan în 1980.

Deşi la prima vedere sunt diferenţe mari de atitudine şi chiar de caracter între cei doi, Donald Trump şi Ronald Reagan au multe în comun.

Amândoi au fost vedete înainte să intre în politică. Şi amândoi au agitat apele în momentul în care au decis să intre în cursa pentru Casa Albă din partea Partidului Republican. În ciuda retoricii pe care a avut-o în campania electorală, Ronald Reagan a reuşit să devină un personaj definitoriu în politic în istoria modernă a Statelor Unite, ceea ce dă naştere speranţei că mandatul prezidenţial al lui Donald Trump ar putea fi diferit de campania sa.

Înainte să candideze, pentru Casa Albă, cea mai mare funcţie politică pe o obţinuse Reagan fusese cea de guvernator al Californiei, adică al statului în care si-a desfăşurat cariera de actor. La fel ca Donald Trump în prezent, Reagan avea zero experienţă la Washington, motiv pentru care nimeni nu i-a dat şanse mari de victorie spre bucuria celor îi considerau platforma de campanie neserioasă şi periculoasă chiar. George Bush senior a asemuit cu magia neagră dorinţa lui Reagan de a reduce taxele şi de a aduce în acelaşi timp mai mulţi bani la buget. Un Bush senior care avea să-i fie vicepreşedinte.

Economiştii conservatori contestau calculele bugetare făcute de Reagan. Însă marea teamă era izbucnirea unui război cu Uniunea Sovietică din cauza retoricii anti-comuniste pe care o avea Reagan în campanie.

„Să facem America măreață din nou”

Însă, la fel ca Donald Trump, Ronald Reagan a avut un discurs clar țintit către un electorat care, atunci, ca şi acum, era nemulţumit de o perioadă lungă de probleme economice. După ce a câştigat în mod surprinzător alegerile primare din interiorul Partidului Republican, Ronald Reagan a reuşit o surpriză şi mai mare în finala prezidenţială. L-a învins pe preşedintele în funcţie de atunci, Jimmy Carter.

Acum, republicanii şi nu numai în consideră pe Reagan unul dintre cei mai buni preşedinţi din istoria recentă. În cele două mandate ale sale sistemul fiscal a fost reformat prin micşorări de taxe sau chiar eliminarea unora, iar economia a fost revitalizată. Istoria avea să arate însă că acela a fost începutul unei perioade de stagnare pentru nivelul de trai al clasei de mijloc, iar sistemul financiar, prin dereglementare era predispus la bule specualtive şi la crize.

Din punct de vedere geopolitic Reagan a decis să întărească armata americană şi flancul estic al NATO care atunci era în Germania de Vest. Însă aceste măsuri nu au dus la izbucnirea unui război cu Uniunea Sovietică. Ba din contră, a întemeiat cu Mihail Gorbaciov o relaţie de colaborare care a a dus la dărâmarea cortinei de fier şi la sfârşitul războiului rece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri