Întâlnire de 100 de minute. B. Obama, către D. Trump: "O regulă bună, nu răspunde la nicio întrebare!"

Data actualizării: Data publicării:
President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House
FOTO: Gulliver/GettyImages

A început transferul de putere în Statele Unite. Preşedintele ales, Donald Trump, a fost la Casa Albă pentru prima discuţie cu preşedintele în exerciţiu, Barack Obama. Alături de soţia sa, Melania, Donald Trump a călătorit de la New York, acolo unde a avut sediul central de campanie, la Washington cu avionul personal.  Întâlnirea a avut loc în Biroul Oval şi a durat o oră şi 40 de minute, mai mult decât se obişnuieşte. Barack Obama a spus că discuţia cu preşedintele ales a fost "încurajatoare" şi excelentă.

ACTUALIZARE 23.30. Preşedintele ales a intrat în Casa Albă ferit de camerele de filmat ale televiziunilor. A fost primit de Barack Obama în celebrul Birou Oval, iar cei doi au discutat aproape două ore.

Donald Trump şi Barack Obama au discutat 100 de minute.

La final, Barack Obama a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor şi chiar i-a dat un sfat lui Donald Trump în acest sens: „Mulţumesc! Nu o să răspundem la nicio întrebare, este o regulă bună, nu răspunde la nicio întrebare când încep să întrebe!”

Preşedintele ales s-a întâlnit cu şefii Partidului Republican.

Vizita preşedintelui ales la Washington a continuat cu o oprire la sediul Congresului, unde s-a întâlnit cu liderii partidului Republican. De asemenea, preşedintele Camerei Reprezentanţilor le-a arătat lui Donald şi Melaniei Trump priveliştea de la un balcon al clădirii.


 

Barack Obama, preşedintele SUA: „Tocmai am avut ocazia să am o conversaţie excelentă cu preşedintele ales Trump, pe mai multe teme, am vorbit despre unele chestiuni organizatorice de la Casa Albă, am discutat politică externă, politică internă şi, aşa cum am spus noaptea trecută, prioritatea mea numărul unu în următoarele două luni este de a facilita o tranziţie care să asigure reuşita preşedintelui ales. Şi am fost foarte încurajat de interesul preşedintelui ales Trump de a lucra cu echipa mea pe mai multe subiecte, cu care ţara noastră se confruntă şi cred că este important pentru noi toţi, indiferent de partidele politice şi preferinţele politice, să lucrăm împreună să rezolvăm numeroasele probleme. Şi, în acest timp, Michelle a avut ocazia să o primească pe viitoarea Primă Doamnă şi am avut o conversaţie excelentă cu ea, de asemenea, şi vrem să ne asigurăm că ei se simt bineveniţi pe măsură ce se pregătesc să facă această tranziţie. Mai presus de toate, vrea să subliniez, domnule preşedinte ales, că acum vrem să facem tot ce ne stă în putinţă să vă ajutăm să reuşiţi, pentru că, dacă reuşiţi, ţara reuşeşte.”

Donald Trump, preşedintele ales: „Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte Obama. A fost o întâlnire care trebuia să dureze zece sau cincisprezece minute, doar pentru a ne cunoaşte unul pe altul, nu ne-am întâlnit niciodată unul cu altul până acum. Am un respect deosebit. Întâlnirea a durat aproape o oră şi jumătate şi putea dura şi mai mult. Am discutat multe situaţii diferite, unele minunate, altele mai dificile. Intenţionez să colaborez cu preşedintele pe viitor, inclusiv pentru consiliere, pentru a explica unele dificultăţi, unele subiecte importante, unele dintre cele mai importante lucruri care au fost realizate. Aşadar, domnule preşedinte, a fost o mare onoare să mă întâlnesc cu dumneavoastră, şi intenţionez să mă văd cu dumneavoastră de şi mai multe ori în viitor.”

trump si obama

 

Donald Trump şi Barack Obama s-au întâlnit la Casa Albă, la ora 18:00 a României. O întâlnire pe care Reuters o caracterizează drept "ciudată i incomodă", ţinând cont că în ultimul an şi jumătate, cei doi şi-au adus acuzaţii dure unul celuilalt.

De exemplu, Trump a condus mişcarea ce punea la îndoială cetăţenia americană a lui Obama, în timp ce actualul preşedinte l-a acuzat pe omul de afaceri că e total nepregătit să conducă America.

Președintele american Barack Obama a vorbit cu președintele ales Donald Trump și l-a invitat să vină joi la Casa Albă.

Obama a menționat că " nu e niciun secret" că există diferențe de viziune destul de semnificative între el și Trump, însă a dat instrucțiuni echipei să-i facă tranziția acestuia cât mai ușoară.

"Tranzițiile de succes sunt ceea ce caracterizează democrația noastră," a afirmat Obama. " Voi face tot ce pot ca următorul președinte să aibă un mandat de succes", a adăugat el.

Președintele a mai spus că este mândru de Hillary Clinton și i-a mulțumit pentru activitatea depusă ca secretar de stat.

"Înainte de toate, suntem americani, suntem patrioți și ne dorim ceea ce este mai bun pentru țară", a precizat Obama, adăugând că speră că Trump va menține acest spirit în timpul perioadei de tranziție.

El a mai spus că SUA au nevoie de unitate, incluziune și respect pentru instituții.


 

Una peste alta, urmează tradiţionala perioadă de tranziţie, care va dura două luni, timp în care Donald Trump este ajutat de autorităţile federale si de serviciile de informatii, în frunte cu preşedintele in exerciţiu, să se pună la punct cu problemele de stat - chestiuni de politică interna si externă.

De asemenea, este perioada în care Donald Trump trebuie să-şi pună la punct echipa cu care va lucra în continuare, trebuie să-şi prezinte viitorul cabinet, pentru că preşedintele Statelor Unite este şeful Executivului.

Este de aşteptat să-şi recompenseze echipa care i-a stat alături în campanie, iar printre cei despre care se vorbeşte că ar urma să primească funcţii se numără fostul primar al New York-ului, Rudi Giuliani - care ar putea fi propus pentru postul de procuror general, fostul candidat la învestitura republicană Newt Gingrich - pentru postul de secretar de Stat, guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.

La Departamentul Apărării este propus tot un colaborator apropiat, Jeff Sessions, actual senator de Alabama, generalul în rezervă, Michael Flynn, fost director al serviciului de informaţii de la Pentagon, ar putea deveni consilier pe probleme de securitate... iar despre Flynn se spune că are o influenţă bună, pozitivă asupra lui Trump. Nu în ultimul rând, medicul Ben Carson, fost candidat la investitura republicană, ar putea să conducă Departamentul Educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri