GALERIE FOTO. Cozi la secțiile de votare din SUA

Data publicării:
Nation Goes To The Polls In Contentious Presidential Election Between Hillary Clinton And Donald Trump
Foto: Guliver / GettyImages

America alege. E bătălia finală din cea mai crâncenă luptă pentru Casa Albă din ultimii 80 de ani. Şi e decizia care ar putea transforma, în anii următori, nu doar democraţia americană, ci lumea întreagă.

Foto: Guliver / GettyImages
Foto: Guliver / GettyImages

Până mâine dimineaţă la ora 8.00, ora României, când se închid şi urnele din Alaska, în jur de 100 de milioane de americani sunt aşteptaţi să-şi aleagă noul preşedinte.

46 de milioane de americani au votat anticipat.

Încă de la primele ore ale dimineţii, am văzut deja cozi la unele secţii de votare. E o veste bună mai ales pentru Hillary Clinton. Ea are de câştigat dacă prezenţa va fi una ridicată pe tot parcursul zilei.

Ultimele sondaje de opinie o dau pe Hillary Clinton favorită. Aşa-numitul sondaj al sondajelor realizat de CNN, adică Poll of Polls, o cotează pe candidata democrată cu 46%, în timp ce Donald Trump avea 42 de procente. Mai mult, calculele electorale făcute de Reuters sunt şi ele încurajatoare pentru Hillary Clinton. Fostul secretar de stat ar avea şanse de 90% să câştige aceste alegeri şi să adune 303 electori, în condiţiile în care are nevoie de 270. Alte pronosticuri, cam aceleaşi concluzii: calculele New York Times, spre exemplu, spun că Hillary Clinton are 84% şanse să câştige. Iar siteul FiveThirtyEight, cel care a avut cele mai bune pronosticuri la ultimele alegeri prezidenţiale americane, spune şi el că sunt peste 70% şanse ca Statele Unite să aibă prima femeie preşedinte.

În timp ce atenţia lumii întregi e captată de lupta pentru Casă Albă, tot astăzi se aleg toţi membrii Camerei Reprezentanţilor şi o treime din senatori. De ce sunt aceste alegeri importante? Pentru că, în acest moment, ambele camere ale Congresului sunt controlate de republicani. Dacă sondajele sunt corecte, democraţii au şanse să recapete controlul Senatului, dar nu şi al Camerei Reprezentanţilor. Oricine va fi următorul preşedinte american, el are mare nevoie să fie susţinut măcar de una dintre camerele din Congres, pentru a spera că nu va mai avea un legislativ atât de ostil precum a avut preşedintele Barack Obama în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri