Hillary Clinton - învinsă, dar pe primul loc la votul popular

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton Campaigns Across Florida
Foto: Guliver / Getty Images

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a câștigat alegerile pentru că a obținut mai mulți electori. La votul popular, însă, candidata democrată Hillary Clinton este pe primul loc, cu un mic avans în fața rivalului său.

Hillary Clinton Campaigns Across Florida
Foto: Guliver / Getty Images

După numărarea a circa 92% din sufragii, Hillary Clinton are 59,177,303 de voturi, adică 47,6%, iar Donald Trump, 59,041,250 de voturi, adică 47,5%. Diferența dintre cei doi este de 0,1%.

Restul voturilor au mers la ceilalți candidați, care însă nu au avut șanse reale de a câștiga.

Diferența dintre votul popular și cel electoral este dată de structura scrutinului din SUA.

Votul este unul indirect, în care delegaţii şi electorii din Colegiul Electoral iau locul votanţilor direcţi. Scopul sistemului este ca statele cu o populaţie redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Toate statele federale americane au un număr prestabilit de electori în Colegiul Electoral – aproximativ proporţional cu populaţia statului. În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Alţi trei electori sunt desemnaţi pentru capitala Washington D.C.

Pentru ca un candidat să câştige alegerile are nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câştigătorul ia totul”, astfel candidatul care obţine majoritatea votului popular într-un stat va obţine toţi electorii acelui stat.

Există, însă, două excepţii: Maine şi Nebraska, unde electorii sunt repartizaţi proporţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri