Republicanii sunt împărțiți în alegerea secretarului de stat al SUA

Data publicării:
romney giuliani

Secretarul de stat al SUA, a treia poziție în ierarhia Statelor Unite, cea mai importantă funcție în echipa pe care o formează în aceste zile Donald Trump, nu s-a ocupat încă din cauza disputei taberelor din interiorul Partidului Republican. Moderatul Mitt Romney, fost candidat la Casa Albă în 2012, sau Rudolph Giuliani, loialistul care a fost în spatele lui Trump pe drumul care l-a dus spre victorie?

Mitt Romney Delivers Speech On State Of 2016 GOP Presidential Race

New York Times a scris, în ediția de vineri, despre această dispută din interiorul Partidului Republican, avertizând că, pe fondul nehotărârii între alegerea lui Romney și Giuliani, privirile se îndreaptă deja către alți candidați.

Giuliani, care l-a susţinut pe Trump din primul moment, dar care nu are experienţă în politica externă, şi-a exprimat din capul locului dorinţa de a conduce diplomaţia primei puteri mondiale.

giuliani

Un fost procuror, celebru în întreaga lume după ce a fost primarul New Yorkului (1994-2001), "Rudy" Giuliani, în vârstă de 72 de ani, ar considera acest post ca revenindu-i în mod natural.

În faţa sa, Romney, în vârstă de 69 de ani, un republican înfrânt în 2012 de preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama, ar reprezenta un atu formidabil pentru Trump, deoarece el al putea să le ofere asigurări republicanilor de centru şi aliaţilor Statelor Unite, îngrijoraţi de saltul în necunoscut al politicii externe a magnatului în domeniul imobiliar.

Însă Mitt Romney, un fost om de afaceri din Uttah şi fost guvernator al statului Massachusetts (nord-est), comparat ca stil cu John Kerry, nu are nici el experienţă în diplomaţie şi l-a etichetat pe Trump, în campanie, drept "şarlatan" şi "impostor".

Trump şi Romney nu sunt de acord nici în privinţa Rusiei, miza numărul unu a momentului în relaţiile internaţionale. Preşedintele-ales vrea să se apropie de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe când Romney a catalogat Moscova, în 2012, drept inamicul geopolitic numărul unu al Washingtonului.

Această dispută între taberele republicane s-ar putea să le facă loc altor pretendenți la postul de secretar de stat al SUA. New York Times notează că  un alt candidat ar putea fi generalul de marină John F. Kelly, fost comandant al flancului de sud al Armatei americane. De asemenea, în cursa pentru desemnarea ca secretar de stat s-ar mai înscrie, potrivit NY Times, care citează surse din echipa lui Trump, este bine plasat și David Petreus, generalul în rezervă și fost director al CIA.

Între timp însă, Donald Trump se află într-un weekend prelungit de Thanksgiving la clubul său de golf Mar-a-Lago din Palm Beach în Florida, de unde şi-a îndemnat concetăţenii la unitate după o "lungă şi dureroasă campanie" prezidenţială .

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri