Gafă? Trump sugerează că s-ar putea să nu recunoască rezultatul alegerilor

Data actualizării: Data publicării:
Final Presidential Debate Between Hillary Clinton And Donald Trump Held In Las Vegas
Gulliver/GettyImages

La ultima dezbatere directă între cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump a sugerat că s-ar putea să nu recunoască rezultatul scrutinului din 8 noiembrie, declarație care în opinia unor comentatori este o gafă de proporții, pentru că ar însemna că nu recunoaște opțiunea și practica democratică a poporului american.

Imigrația a fost unul dintre subiectele pe marginea cărora cei doi candidați la președinția SUA s-au contrazis. 

„Imigranţii vin ilegal, drogurile intră în valuri prin graniţele noastre. Nu avem ţară dacă nu avem graniţe. Hillary vrea amnistie şi graniţe deschise”, a spus Donald Trump.

Hillary Clinton l-a acuzat pe Donald Trump că a folosit imigranți ilegali pentru a construi Trump Tower și i-a amenințat că îi deportează dacă se plâng de salariul mic.

„Scoaterea la lumină a imigranţilor ilegali, introducerea lor în economia la vedere va fi un lucru bun, fiindcă angajatorii nu-i vor mai putea exploata ca să scadă salariile americanilor. Donald ştie multe despre asta, a folosit imigranţi ilegali la construirea Tower Trump. A plătit prost imigranţi ilegali, iar când s-au plâns le-a spus că aşa fac mulţi angajatori: "Dacă te plângi, te deportez"”, a spus candidata democrată.

Hillary Clinton, explicaţii despre Wikileaks

Candidata republicană a fost nevoită să dea explicații despre dezvăluirile Wikileaks.

Chris Wallace, jurnalist FoxNews: Într-un discurs susţinut la o bancă braziliană, pentru care aţi primit 225.000 de dolari, aşa cum am aflat de la Wikileaks, aţi spus, citez: "Visul meu e o piaţă comună în toată emisfera, cu graniţe deschise şi comerţ liber. Vă întreb... Acesta e visul dvs? Graniţe deschise?

Hillary Clinton: Dacă citiţi şi restul propoziţiei, mă refeream la energie.

Trump, acuzat că este marioneta Rusiei

Rusia a fost, din nou, un subiect fierbinte al dezbaterii dintre cei doi.

Donald Trump: Din câte îmi dau seama, Putin nu are niciun respect pentru această persoană.

Hillary Clinton: Fiindcă ar vrea o marionetă pe post de preşedinte SUA şi e clar...

Donald Trump: Tu eşti marioneta.

Hillary Clinton: Nu recunoşti că ruşii au atacat cibernetic Statele Unite, că ai încurajat spionajul împotriva poporului nostru, că îi iei apărarea lui Putin, adopţi lista lui de dorinţe, desparţi NATO, faci tot ce vrea el. Iar el te ajută, fiindcă are un favorit clar în această cursă.

Donald Trump: Habar n-are dacă autorul e Rusia, China sau oricine altcineva. Habar n-are.

Hillary Clinton: Nu mă citez pe mine, citez 17.. Te îndoieşti de 17 experţi militari şi civili şi preferi să îl crezi pe Putin?

Candidata democrată l-a acuzat pe Donald Trump de iresponsabilitate.

„Ideea de bază la capitolul arme nucleare e aceasta. Când preşedintele dă ordinul, acesta trebuie aplicat. Durează cam patru minute de când se dă ordinul până când cei responsabili lansează arma nucleară. De aceea, zece oameni care au avut această responsabilitate uriaşă au ieşit şi au spus că nu i-ar da lui Donald Trump pe mână codurile nucleare sau butonul armei nucleare”, a spus Hillary Clinton.

Un scrutin sub semnul îndoielii

Întrebat direct dacă va accepta rezultatul scrutinului din 8 noiembrie, Donald Trump a spus că încă nu poate da un răspuns la această întrebare, că încă nu este momentul să se pronunțe. Presa americană a comentat acest moment și a atras atenția că republicanul a luat o poziție foarte tranșantă, care sugerează că ar exista vicii de procedură în procesul de alegere al președintelui SUA, respectiv că alegerile ar putea fi aranjate.  

Pe de altă parte, coechipierul său, candidatul la vicepreședinție, a spus că indiferent de cine va ieși președinte el va accepta rezultatul alegerilor.

De asemenea, în timpul dezbaterii s-a vorbit, din nou, despre acuzațiile de hărțuire sexuală împotriva lui Donald Trump. Republicanul a spus că el respectă femeile și că nu a făcut lucrurile de care este acuzat. În acest moment, audiența a izbucnit în râs. Subiectul nu a fost tratat pe îndelung. 

Totodată, Hillary Clinton a evitat să răspundă la două întrebări cu privire la scandaluri în care a fost implicată, respectiv cel al mail-urilor de când era secretar de stat și cel legat de finanțarea Fundației pe care o are împreună cu soțul ei. Presa a dezvăluit că în această Fundație au ajuns bani de la mai multe Guverne din străinătate, în perioada în care Hillary Clinton era secretar de stat. 

 Spre deosebire de precedenta dezbatere, la încheierea acestei ultime discuții, cei doi contracandidați s-au evitat și nu și-au strâns mâinile. Precedenta dezbatere, în urmă cu zece zile, se încheiase chiar cu un elogiu pe care cei doi și l-au adus reciproc, la cererea moderatorului, care îi întrebase ce apreciază unul la celălalt.

Hillary Clinton a câștigat și această dezbatere

Un sondaj CNN dat publicității imediat după dezbaterea de miercuri noapte de la Las Vegas, o indică pe Hillary Clinton câștigătoare detașată a dialogului cu contracandidatul său. 52 la sută dintre persoanele intervievate au spus că Hillary Clinton a fost mai bună în această ultimă dezbatere, în timp ce numai 39 la sută l-au indicat pe Donald Trump câștigător.

A fost a treia dezbatere directă - și ultima - între cei doi contracandidați și toate par să fi fost în favorarea lui Hillary Clinton, potrivit sondajelor.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri