Victoria lui Trump scumpește împrumuturile de stat ale României

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015

Banca austriacă Erste aşteaptă randamente mai mari pentru obligaţiunile din estul Europei, inclusiv din România, după victoria lui Trump.

bani euro dolari GettyImages-107158537

Erste Group a majorat estimările privind randamentele obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale statelor din Centrul şi Estul Europei, inclusiv ale României, cu 0,2-0,5 puncte procentuale, ca urmare a victoriei lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite, care a urcat randamentele obligaţiunilor germane, considerate de referinţă, potrivit News.ro.

În cazul României, Erste anticipează că randamentul obligaţiunilor cu scadenţă de 10 ani va fi în decembrie de 3,35%, cu 0,5 puncte procentuale peste estimarea anterioară alegerilor americane. În decembrie 2017, randamentul acestor obligaţiuni va fi de 3,4%, potrivit Erste, cu 0,55 puncte mai mare faţă de previziunea anterioară.

”Riscurile fiscale pentru 2017 sunt importante şi nu vor permite, probabil, ca spread-ul faţă de obligaţiunile germane pe 10 ani să scadă sub 2,9-3 puncte procentuale, potrivit noului scenariu. Noua curbă a randamentului este mai abruptă decât cea anterioară pentru că maturităţile mai lungi sunt mai expuse vânzărilor din cauza prezenţei puternice a ne-rezidenţilor pe piaţă”, se arată într-o analiză a băncii austriece.

Împrumuturile pe termen scurt, scumpite mai puțin

Erste consideră pe de altă parte că maturităţile mai scurte sunt susţinute de cererea venită din partea băncilor locale, care au încă suficiente lichidităţi pentru investiţii, astfel că creşterea randamentelor poate fi mai mică.

Banca notează că după victoria lui Trump la preşedinţia SUA a devenit evident că estimările precedente pentru statele din Europa Centrală şi de Est, aferente sfârşitului acestui an, nu mai pot fi menţinute.

Din acest motiv, Erste a majorat previziunile referitoare la obligaţiunile cu scadenţe de 10 ani ale statelor din regiune cu 0,2-0,5 puncte procentuale, pentru sfârşitul lui 2016 şi primul trimestru din 2017.

Şi la nivel regional Erste subliniază că cele mai multe incertitudini sunt legate de obligaţiunile pe termen lung, care depind mai mult de evoluţia pieţei globale.

Politicile lui Trump şi rezultatul evenimentelor politice din Europa, respectiv referendumul italian din decembrie şi alegerile din Olanda, Franţa şi Germania din 2017, vor avea o importanţă majoră, potrivit analizei Erste.

Erste consideră că spread-ul obligaţiunilor din regiune faţă de cele germane a crescut prea mult, ceea ce le face din nou atractive.

Îmbunătăţirea investiţiilor internaţionale nete plasează statele din regiunea ECE într-o poziţie mai sigură, care nu este afectată de victoria lui Trump, chiar dacă riscurile geopolitice şi fiscale au crescut. Asta înseamnă că spread-urile ar putea scădea uşor la nivel regional, în lunile următoare.

Pe ansamblu, actualele niveluri ale randamentelor par destul de ridicate, în special în Ungaria şi Polonia, notează Erste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri