SUA | Jurnaliști reţinuţi după revoltele de la ceremonia de învestitură. Între ei şi un angajat RT

Data actualizării: Data publicării:
New Yorkers Rally At Trump International Hotel On Eve Of Inauguration
Foto: Guliver/GettyImages

Şase jurnalişti riscă 10 ani de închisoare şi plata unei amenzi de 25.000 de dolari, după ce au fost arestaţi la revoltele din timpul ceremoniei de învestitură a celui de-al 45-lea preşedinte american, Donald Trump, informează The Guardian.

New Yorkers Rally At Trump International Hotel On Eve Of Inauguration
Foto: Guliver/GettyImages

Un producător de documentare, un fotojurnalist, o persoană care transmitea revoltele prin live-streaming şi un reporter freelancer au fost acuzaţi de încălcarea legii americane a revoltei şi incitării la revoltă, după ce au fost surprinşi în acţiunile poliţiei împotriva manifestanţilor.

The Guardian a aflat despre reţinerea celor patru jurnalişti după ce a relatat, luni, că jurnaliştii Evan Engel, angajat la Vocativ, şi Alex Rubinstein, angajat la filiala din SUA a postului rusesc RT, au fost, de asemenea, reţinuţi şi acuzaţi de infracţiuni în timp ce prezentau revoltele care au avut loc vineri dimineaţă în Washington.

Toţi cei şase jurnalişti s-au prezentat în faţa unei instanţe superioare, sâmbătă, şi au fost eliberaţi, urmând să fie audiaţi în februarie şi martie.

Organizaţia Committee to Protect Journalists (CPJ) a transmis, marţi, că acuzaţiile împotriva jurnaliştilor care au prezentat protestele ar trebui să fie anulate.

„Aceste acuzaţii sunt, în mod evident, necorespunzătoare. Suntem îngrijoraţi că ar putea transmite mesaje înfiorătoare jurnaliştilor care intenţionează să prezinte prosteste în viitor. Apelăm la autorităţile din Washington să anuleze aceste acuzaţii imediat”, a spus Carlos Lauría, reprezentant CPJ.

Jack Keller, producător al seriei documentare online „Story of America”, a spus că a fost acuzat şi reţinut pentru aproximativ 36 de ore după ce a fost arestat vineri dimineaţă, în ciuda faptului că le-a spus poliţiştilor că se afla la locul evenimentului în calitate de jurnalist.

Matt Hopard, un jurnalist independent care transmitea prin live-streaming protestele, a fost reţinut în acelaşi loc ca Evan Engel şi Alex Rubinstein. El a transmis că neagă acuzaţiile formulate împotriva sa.

Shay Horse, un fotojurnalist independent şi activist, şi Aaron Cantú, un jurnalist freelancer şi activist, neagă, de asemenea, că ar fi încălcat legea.

Şeful Poliţiei Districtului Columbia a anunţat vineri că 217 persoane au fost reţinute şi acuzate de participare la revolte, iar şase ofiţeri au fost răniţi uşor în timpul demonstraţiilor împotriva preşedintelui Donald Trump. 

Asociaţia National Lawyers’ Guild a acuzat Departamentului Poliţiei Metropolitane că a arestat oameni în masă, bazându-se doar pe locul în care se aflau şi că au folosit ilegal gaze lacrimogene şi arme.

Rapoartele de arestare ale celor şase jurnalişti nu conţin acuzaţii clare. Raportul lui Jack Keller, care acoperă şi arestările unui număr nedetermnat de persoane neidentificate, include o notă potrivit căreia un autovehivul al poliţiei a fost vandalizat. „Nu am avut nicio legătură cu vandalizarea vreunei maşini”, a spus jurnalistul.

Rapoartele de arestare a cinci dintre cei şase jurnalişti conţin formulări identice potrivit cărora „numeroase infracţiuni au fost săvârşite în prezenţa poliţiei”. Autorităţile ssusţin că au fost sparte geamuri, au fost aprinse focurişi au fost avariate vehicule. „Mulţimea a fost surprinsă incitând la revoltă, organizând, promovând, încurajând şi participând la acte de violenţă în continuarea revoltei”, arată rapoartele poliţiei.

Procuratura din Washington a refuzat să comenteze cazurile jurnaliştilor, dar a transmis că va continua să revizuiască probele din acea zi alături de poliţie.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri