Bugetul Pentagonului, influențat de amenințarea Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Aerial Photo Of The Pentagon
Foto: Gulliver/GettyImages

Activitățile militare în creștere în întreaga lume ale Rusiei îi îngrijorează pe oficialii militari americani de top, care au declarat că remodelează planurile privind bugetul apărării pentru a aborda mai bine ceea ce consideră acum a fi cea mai presantă amenințare la adresa securității Statelor Unite, relatează Agerpres.

Aerial Photo Of The Pentagon
FOTO: Gulliver/Getty Images

Rusia este amenințarea numărul 1 pentru Statele Unite. Avem de a face cu un număr de amenințări, dar Rusia ar putea fi, din cauza aspectului nuclear, o amenințare existențială pentru Statele Unite”, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Deborah James, pentru Reuters, într-un interviu la Forumul Reagan pentru Apărare Națională, o reuniune care are loc anual.

James, alături de șeful de operațiuni navale, amiralul John Richardson, și subsecretarul de stat la Pentagon însărcinat cu achizițiile, Frank Kendall, și-au exprimat cu toții îngrijorarea crescută față de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în interviuri acordate sâmbătă seară.

Comentariile sale intervin în timp ce Pentagonul finalizează o evaluare de securitate clasificată pentru președintele ales Donald Trump, care a promis atât să crească cheltuielile de apărare ale Statelor Unite, cât și să construiască legături mai apropiate cu președintele rus Vladimir Putin.
Diplomați europeni se tem că Moscova ar putea folosi timpul înainte de învestirea în funcție a lui Trump pentru a lansa mai multe ofensive în Ucraina și Siria, până ce președintele Barack Obama va preda mandatul, la 20 ianuarie.

Niciunul dintre oficialitățile americane nu a oferit detalii cu privire la modul în care aceste preocupări ar afecta bugetul, dar oficiali din cadrul apărării au subliniat necesitatea de a se concentra pe domenii precum securitatea cibernetică, spațiul, capacitățile nucleare și de apărare antirachetă, unde Rusia a dezvoltat noi competențe în ultimii ani.
Generalul Joseph Dunford, șeful statului major interarme, a declarat la conferință că scopul Rusiei este de a contracara NATO, de a-i submina credibilitatea și limita capacitatea armatei americane de a-și proiecta puterea în întreaga lume.

Richardson a afirmat că Forțele Navale observă o activitate crescută a Rusiei în întreaga lume, inclusiv desfășurarea fără precedent a unui grup de nave de luptă în Marea Mediterană, lansarea de rachete de pe nave în Marea Caspică, activități crescute ale submarinelor în Atlanticul de Nord, precum și o creștere a prezenței navale în Pacific.

El a adăugat că au loc în continuare incidente în care sunt implicate avioane rusești în apropierea unor aparate de zbor americane, uneori până la o distanță de numai 10 metri, în unele cazuri aceste avioane având un comportament „haotic”.

Dialogul dintre ofițeri ai marinei americane și ruse a încetat de la anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, în contrast cu zilele Războiului Rece, când oficiali americani și ruși erau în contact cu o mai mare regularitate, a spus el.

James este în asentimentul lui Richardson în ceea ce privește preocupările față de Rusia, invocând ceea ce ea a numit drept incidente „foarte îngrijorătoare” atacurile cibernetice ale unor hackeri ruși asupra unor instituții ale SUA.

Richardson s-a mai declarat foarte preocupat și de o relatare a ministrului norvegian al apărării Ine Eriksen Soereide, care a declarat că Rusia are acum capacitatea de a tăia rutele de reaprovizionare spre Europa prin intermediul activităților sale în regiunea arctică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri