CIA, către Trump: Anularea acordului nuclear cu Iranul ar fi „culmea nebuniei”

Data publicării:
cia

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), John Brennan, a lansat un avertisment către președintele ales al SUA, Donald Trump, spunând că anularea acordului nuclear dintre marile puteri și Iran ar avea consecințe „dezastruoase” și ar fi o „culme a nebuniei”, transmite miercuri BBC, citată de Agerpres.

cia
Foto: Guliver/GettyImages

Într-un interviu acordat postului britanic, John Brennan, care va părăsi funcția de director al CIA în ianuarie 2017, a descris riscurile pe care le-ar presupune decizia lui Trump de a retrage SUA din acest acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară.

Dosarul nuclear iranian a fost una dintre temele de politică externă folosite des de miliardarul republican pe durata campaniei electorale din SUA.

„În primul rând, faptul că o administrație ar anula un acord convenit de administrația precedentă ar fi nemaivăzut. Mai mult, demersul ar putea duce în Iran la demararea unui program de înarmare, iar asta ar determina și alte state din regiune să își lanseze propriile astfel de programe, a explicat Brennan, subliniind riscul declanșării unui conflict militar în regiune.

„Cred, așadar, că ar fi culmea nebuniei dacă viitoarea administrație ar anula acordul, a insistat directorul CIA.

De la câștigarea alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie, Donald Trump nu a mai făcut declarații pe acest subiect. El a desemnat însă un succesor pentru John Brennan, în persoana lui Mike Pompeo, un membru al Camerei Reprezentanților care nu și-a ascuns niciodată opiniile critice la adresa Iranului.

Pompeo a spus, recent, într-un mesaj pe Twitter, că vrea ca SUA să revină asupra acestui acord pe care îl consideră un dezastru și a spus că Iranul este principala sursă de terorism.

În interviul acordat BBC, directorul CIA i-a făcut președintelui ales al SUA și câteva recomandări privind relația cu Rusia. Donald Trump a spus deschis că speră să aibă o relație bună cu președintele rus Vladimir Putin, dar John Brennan i-a transmis că trebuie să fie prudent în discuțiile cu regimul de la Kremlin.

„Promisiunile rușilor nu se concretizează mereu, a avertizat șeful CIA, precizând însă că speră ca relațiile dintre cele două țări se vor îmbunătăți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri