Companii americane cu profituri ascunse în paradisuri fiscale

Data actualizării: Data publicării:
apple crop getty

Paradisuri fiscale, adăpost pentru profituri care să ocolească taxele către stat. Şi sunt peste 70% din primele 500 companii din Statele Unite care se folosesc de acest mecanism, arată o analiză condusă de trei ONG-uri americane. Potrivit raportului, cele mai profitabile companii de peste Ocean au ascuns în offshoruri peste 2500 de miliarde de dolari.

Potrivit analizei, în ultimii 6 ani, Apple a transferat aproximativ 215 de miliarde de dolari, cu ajutorul a trei sucursale înfiinţate în paradisuri fiscale. A evitat astfel plata unor taxe de peste 65 de miliarde de dolari.

Pe locul doi în topul companiilor campioane la evitarea taxelor este Pfizer. Gigantul farmaceutic a înfinţat 200 de offshoruri, cu ajutorul cărora a ascuns aproape 200 de miliarde de dolari de fiscul american. A evitat astfel plata a 40 de miliarde de dolari în taxe.

Pfizer este urmată de gigantul IT Microsoft care economist 39 de miliarde de doalari după ce a ascuns de fisc 124 de miliarde de dolari.

Cele trei companii sunt doar primele într-un clasament de aproximativ 300 de mari companii care au ascuns bani de fiscul american pentru a plăti taxe şi impozite mai mici.

În total, sunt peste 10.000 de filiale în paradisurile fiscale cu ajutorul cărora 2500 de miliarde de dolari au rămas neimpozitaţi. Statul american a pierdut astfel peste 700 de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri