D.Trump vrea să-și ia revanșa pentru decretul său antiimigrație

Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/Getty Images

După ce a suferit în februarie și martie înfrângeri judiciare răsunătoare cu privire la decretul său antiimigrație, Donald Trump speră să obțină revanșa luni în recurs, informează Agerpres.

Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/Getty Images

Potrivit sistemului juridic al SUA, acest dosar care opune guvernului asociațiile ce susțin că textul proiectului îi vizează în mod discriminatoriu pe musulmani va fi examinat după-amiază la Richmond, capitala Virginiei. Date fiind importanța și sensibilitatea dosarului, curtea federală își va începe lucrările direct în ședința plenară, cu întregul său complet de judecată, fapt inedit în ultimul sfert de secol, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Acești înalți magistrați sunt în număr de 15, dar unul sau doi ar putea să se recuzeze din cauza unui posibil conflict de interese. Lista exactă urmează a fi comunicată luni dimineață.

Pentru Donald Trump și avocații Ministerului american al Justiției, miza este de a convinge că restricțiile față de intrarea în SUA relevă intr-adevăr exercitarea autorității prezidențiale. Ei trebuie astfel să convingă că acest decret este "vital" pentru securiatea națională, un argument ce și-a pierdut consistența în ultima vreme în care nu a existat vreun atentat jihadist în țară.

Cea de-a doua versiune a decretului intenționează să închidă temporar frontierile americane în fața refugiaților din lumea întreaga și cetățenilor din șase țări cu populație majoritar musulmană, după ce prima versiune a textului menționase șapte țări. Această măsură este cea mai controversată a președinției Trump, care afirmă cu regularitate, dar fără probe, că imigrația agravează criminalitatea în SUA. Ea a mobilizat un larg front al opoziției, în prima linie aflându-se state democrate, în special cele de pe coasta vestică a țării unde președintele este deosebit de nepopular.

Printre criticii decretului figurează astfel organizații de apărare a refugiaților, militanți pentru libertăți, universități și grupuri economice active în domeniul noilor tehnologii, care angajează mulți străini.

La sfârșitul lunii ianuarie, prima versiune a acestui decret provocase o undă de șoc în lume și un haos în aeroporturile americane, aplicarea sa fiind suspendată în 3 februarie de un judecător federal din Seattle, statul Washington.

A doua versiune a decretului, pe care cei care au redactat-o o prezintă ca fiind inatacabilă pe plan juridic, a fost blocată de un judecător din Hawaii și un judecător din statul Maryland, din estul țării.

De fiecare dată, Trump a denunțat o justiție "politizată" și a anunțat că își va continua lupta, la nevoie până la Curtea Supremă, la președinția căreia a numit recent un judecător conservator.

Sentința din Hawaii va fi examinată în recurs într-o săptămână la Seattle de un complet format din trei judecători federali. Curtea de Apel din Richmond va examina decizia din 16 martie a judecătorului din Maryland, Theodore Chuang, care a suspendat decretul, ținând cont în special de retorica antimusulmană a lui Donald Trump din campania sa electorală. Judecătorul Chuang a fost sesizat de o coaliție a unor organizații de apărare a libertăților și refugiaților, între care puternica American Civil Liberties Union ACLU. Aceste asociații vor pleda din nou la recurs, fiind susținute de 12 state democrate. Avocații Ministerului Justiției beneficiază la rândul lor de sprijinul a 12 state republicane.

Un pronostic este greu de făcut, chiar dacă Curtea de Apel din Richmond are printre cei 15 judecători nouă persoane numite de președinți democrați. Curtea de Apel din Richmond „era cea mai conservatoare dintre cele 13 Curți de apel federale, dar ea a devenit mai moderată, în parte pentru că președintele Barack Obama a numit acolo noi judecători”, a explicat Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Acest expert se așteaptă la dezacorduri printre magistrații care formează completul de judecată, dat fiind numărul lor.

Ne putem aștepta la o decizie până într-o lună sau șase. Există o urgență evidentă în a da o sentință cât mai repede posibil, dar aceasta va lua timp, din cauza diferitelor avize de redactat și de difuzat printre judecători”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri