Directorul CIA: Administrația Obama a avut așteptări nerealiste de la Primăvara Arabă

Data publicării:
Napolitano, Clapper Address Terrorism And Importance Of Intelligence
Foto: Gulliver/Getty Images

Directorul CIA, John Brennan, a spus, într-un interviu pentru CNN, că Administrația Obama a avut așteptări nerealiste privind urmările Primăverii Arabe, așteptându-se ca democrația să prindă rădăcini în această regiune. De asemenea, directorul CIA a explicat că, în opinia lui, invazia din Irak din 2003 reprezintă motivul pentru care s-a vărsat atât de mult sânge în acea parte a lumii.

Napolitano, Clapper Address Terrorism And Importance Of Intelligence
Foto: Gulliver/Getty Images

„Cred că au fost așteptări foarte, foarte nerealiste la Washington, inclusiv în cadrul Administrației Obama, că Primăvara Arabă va izgnoi aceste regimuri autoritare și că democrația va înflori pentru că asta își doresc oamenii. Se pare că ceea ce au vrut de fapt a fost libertate pentru ei, pentru grupul lor, sau pentru tribul din care proveneanu. Conceptul de democrație nu este înrădăcinat în mulți oameni din acea zonă, în culturile și în țările din Orientul Mijlociu”, a spus Brennan.

De asemenea, directorul CIA a spus că invazia din Irak din 2003 a fost evenimentul care a declanșat „violența și vărsarea de sânge din acea parte a lumii”. John Brennan a argumentat și că istoria ar fi fost diferită dacă SUA ar fi păstrat trupe în Irak în loc să le retragă complet în 2011, însă directorul CIA a spus că nu acesta a fost factorul declanșator ar violenței, care a urmat ci un contributor la instabilitatea care a ajutat ISIS să crească în regiune.

„Cred că a contribuit la evenimentele care au avut loc pe urmă, Pentru că noi nu am fost prezenți în regiuni, nu am putut să îi antrenăm, nu am putut acorda consiliere și să îi asistăm. Dacă am fi știut atunci ce poate face ISIS, referitor doar la boom-ul pe care l-a avut în Irak și apoi cum a ocupat și părți din Siria, am fi urmat aceeași cale? Probabil că nu”, a precizat directorul CIA.

Contraargumentul a fost oferit tot de Brennan, care a spus că o prezență a SUA în zonă, după 2011, ar fi putut duce la moartea a mii de soldați americani și ar fi putut fi exploatată de ISIS pentru a strânge adepți.

„Este greu de stabilit acest lucru, dar istoria ar fi fost diferită. Fără îndoială, ar fi fost diferită”, a spus Brennan.

Referitor la criza din Siria, directorul CIA a spus că o intervenție mai agresivă în războiul civil din această țară, în urma căruia au murit 500.000 de oameni și au fugit milioane, ar fi putut schimba deznodământul conflictului.

„Dacă mai mulți actori internaționali ar fi acordat ajutor suplimentar Armatei Libere Siriene mai devreme, ar fi fost ceva diferit? Poate. Pentru că la acea vreme regimul din Siria a fost mai vulnerabil”, a apreciat John Brennan.

Însă, directorul CIA a precizat că opoziția siriană este un amestec „eclectic” de elemente seculare și extremiste și că, dacă le-ar fi dat arme în mod nechibzuit, Siria ar fi putut ajunge chiar și mai rău de cât e în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri