Documente desecretizate. Temerile URSS după asasinarea lui JFK

Data actualizării: Data publicării:
crop jfk

Preşedintele SUA Donald Trump a dispus declasificarea a 2.800 de documente referitoare la asasinarea fostului preşedinte John F. Kennedy, în 1963. Alte câteva sute de documente rămân în continuare secrete de stat, la solicitarea FBI şi CIA.

Nikita Hrușciov și John F. Kennedy, la Viena, în 1961.

Noile documente declasificate cu privire la asasinarea lui John F. Kennedy arată temerile uriașe la Uniunii Sovietice, în plin Război Rece, relatează The Guardian.

Potrivit documentelor, americanii s-au interesat de reacții ale oficialilor URSS. FBI a aflat că liderii sovietici îl considerau pe Lee Harvey Oswald - un simpatizant comunist și considerat autorul asasinatului - ca fiind „un maniac nevrotic care a fost neloial propriei țări”.

Înalții oficiali sovietici se temeau și de teoriile conspirației care aveau să apară în urma asasinării. Ei vedeau asasinarea ca fiind probabil organizată de extrema dreaptă ori de succesorul președintelui american, Lyndon Johnson.

De asemenea, liderii sovietici aveau temeri cu privire la un război. „Sursele noastre arată că oficiali sovietici se temeau că, fără lider, vreun general iresponsabil din Statele Unite ar putea lansa o rachetă către Uniunea Sovietică”, arată un document al Biroului Federal de Investigații (FBI).

Potrivit altor documente declasificate, de la CIA, ambasadorul cubanez în SUA a primit „cu încântare” vestea morții lui John F. Kennedy. Însă, notează The Guardian, liderul cubanez Fidel Castro le-a spus americanilor în 1978 că țara sa nu a fost implicată în planul de asasinare.

Citiți și Apelul primit de un jurnalist cu 25 de minute înainte de asasinarea lui Kennedy

Potrivit documentelor, alte informații nedifuzate până acum sunt:

- Lee Harvey Oswald, cunoscut ca fiind simpatizant comunist, a vorbit cu consulul Valeriy Vladimirovich Kostikov, „un ofițer identificat al KGB” și un membru al unității responsabile de sabotaj și asasinate a KGB, în Mexico City, pe 28 septembrie 1963.

- Divizia FBI din Dallas încerca deja să-l urmărească pe Oswald în octombrie 1963.

- Jack Ruby, cel care l-a ucis pe Oswald în arestul poliției la două zile după moartea lui JFK, „se avea bine” cu poliția din Dallas, potrivit unei informări a FBI datată la scurt timp după decesul președintelui american.

- Un reporter de la ziarul britanic Cambridge Evening News a primit un apel anonim în care i se spunea să sune la ambasada americană de la Londra pentru „niște știri importante”, cu 25 de minute înainte de asasinarea lui JFK în Dallas.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri