Donald Trump: Președintele iranian „ar face mai bine să fie atent”

Data publicării:
BRICS/SCO Summits - Russia 2015
Foto: Guliver/GettyImages

Donald Trump l-a avertizat vineri pe omologul său iranian, Hassan Rouhani, că „ar face mai bine să fie atent” atunci când se exprimă. Afirmația președintelui american vine pe fondul unei escaladări verbale și a creșterii tensiunilor între cele două țări după preluarea mandatului de către noul lider al administrației de la Washington, scrie AFP citată de Agerpres.

BRICS/SCO Summits - Russia 2015
Foto: Gulliver/GettyImages

„Ar face mai bine să fie atent”, le-a declarat președintele Statelor Unite jurnaliștilor aflați la bordul avionului cu care s-a deplasat în Florida, ca răspuns la o întrebare cu privire la afirmațiile făcute cu câteva ore mai devreme de Hassan Rouhani.

„Poporului iranian trebuie să-i vorbești cu respect. Pe oricine folosește limbajul amenințării, poporul iranian îl va face să regrete aceasta”, a afirmat Rohani cu prilejul celei de-a 38-a aniversări a revoluției islamice din 1979 ce a reunit sute de mii de persoane la Teheran.

După învestirea lui Trump, la 20 ianuarie, tonul a urcat continuu în relațiile dintre Washington și Teheran, ale căror relații diplomatice au fost întrerupte cu puțin timp după revoluția islamică și ocuparea ambasadei americane în capitala Iranului.

Președintele american a criticat acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), iar țara sa a impus noi sancțiuni împotriva Teheranului, după ce acesta a efectuat un nou test cu rachetă.

Mai mulți consilieri apropiați ai lui Donald Trump apără o poziție mai dură față de Republica Islamică, dar fără să denunțe acordul din 2015 care a limitat programul nuclear iranian în schimbul ridicării parțiale a sancțiunilor internaționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri