Donald Trump pune condiții pentru apărarea țărilor baltice în cazul unui atac al Rusiei

Data publicării:
donald trump cu steag in spate GettyImages-515611736

 

Donald Trump / FOTO: Gulliver/GettyImages 

Întrebat ce ar face ca președinte al SUA dacă Rusia atacă statele baltice, Donald Trump a spus că le va sări în ajutor abia după ce va vedea dacă acestea „și-au îndeplinit obligațiile față de noi”, relatează New York Times. „Dacă și-au îndeplinit obligațiile față de noi”, atunci răspunsul este da”, a adăugat el.

Potrivit articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părițle atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consider necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice”.

În aprilie, Donald Trump declara că Statele Unite apără mai mult gratis celelalte state membre NATO, care nu contribuie financiar pe cât ar trebui.

Multe, multe dintre cele 28 de state membre, cele mai multe dintre ele, nu contribuie pe cât ar trebui. Asta înseamnă că noi îi protejăm şi că primesc protecţie militară şi alte lucruri. Înşală Statele Unite şi vă înşală pe voi, cetăţenii. Nu-mi pasă, nu mai vreau să fac asta! Ori plătesc, inclusiv pentru deficienţele din trecut, ori trebuie să plece. Şi dacă asta destramă NATO, aşa să fie!”, a declarat Donald Trump. 

În România, bugetul pentru apărare este în creștere, iar liderii politici au semnat la începutul anului trecut un pact pentru apărare, o înțelegere prin care se obligă ca indiferent ce partid vine la guvernare, începând din 2017bugetul alocat apărării să fie de 2 la sută din PIB. Decizia a fost lăudată și dată ca exemplu de oficialii americani și din NATO.

Bugete pentru apărare în Europa

România- 2,5 miliarde de dolari
Bulgaria - 599 milioane de dolari
Ungaria- 1 miliard de dolari
Polonia - 10 miliarde de dolari

Ţările cu cea mai mare contribuţie la NATO

SUA - 649 de miliarde de dolari
Marea Britanie - 59 de miliarde de dolari
Franţa - 43 de miliarde de dolari
Germania - 39 de miliarde de dolari
Italia- 18 miliarde de dolari  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri