Donald Trump: Soarta lui Bashar al-Assad „nu este un obstacol” pentru a pune capăt conflictului din Siria

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/GettyImages

Un reprezentant al Misiunii permanente a Rusiei pe lângă ONU a declarat marți că președintele american, Donald Trump, i-a asigurat pe ambasadorii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că soarta președintelui sirian, Bashar al-Assad, „nu este un obstacol” pentru a pune capăt conflictului, relatează Agerpres.

Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Getty Images

Donald Trump, care îl catalogase drept „măcelar” pe Al-Assad anterior, a afirmat la un prânz luni la Casa Albă, la care au participat 15 ambasadori ai Consiliului, că revine poporului sirian să-și decidă soarta, susține reprezentantul rus Petr Iliicev. „El (Trump) a spus că viitorul lui Al-Assad nu este un obstacol”, a subliniat Iliicev.

Potrivit lui Donald Trump, „nu este important dacă (Al-Assad) rămâne sau pleacă. Sunt importante procesul politic, încetarea vărsării de sânge, a ostilităților (...). Și apoi poporul să decidă”, a adăugat diplomatul rus.

Negocierile sub egida ONU destinate să pună capăt războiului civil care durează de șase ani în Siria sunt blocate în prezent, opoziția cerând plecarea lui Al-Assad înainte de orice acord de pace.

Rusia, aliat ferm al regimului sirian, insistă asupra faptului ca soarta lui Bashar al-Assad să fie decisă prin alegeri prevăzute în cadrul tranziției politice.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Matthew Rycroft, a declarat că înțelege că politica lui Donald Trump în Siria este de a „pune capăt conflictului cât mai repede posibil” și că aceasta implică „discuții politice care conduc la o tranziție politică după care Al-Asad nu va mai fi la putere”.

După presupusul atac chimic, ce a determinat SUA să lanseze un atac cu rachete contra regimului sirian, ambasadoarea americană, Nikki Haley, declarase că pacea în Siria este imposibilă sub Bashar al-Assad.

„Dacă vă uitați la acțiunile sale, dacă priviți situația, va fi dificil de văzut un guvern pașnic și stabil cu Al-Assad” la putere, a spus ea.

Statele Unite au ridicat tonul după presupusul atac chimic de la Khan Shaykhun, pe care Washingtonul și aliații săi îl atribuie armatei siriene.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump lansase ideea unei cooperări cu Damascul în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Dar președintele american a estimat după acest atac că Bashar al-Assad a „depășit multe linii” roșii prin presupusa utilizare a armelor chimice și că atitudinea sa față de el s-a „schimbat mult”.

Siria și Coreea de Nord au fost principalele teme de discuție între Donald Trump și reprezentanții Consiliului. Cu această ocazie, ambasadorii și-au exprimat îngrijorarea față de anunțata reducere a finanțării americane pentru Națiunile Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri