Donald Trump vrea ca la frontiera dintre SUA și Mexic să fie construit un „zid solar”

Data publicării:
Donald Trump Hosts Vietnamese Prime Minister Nguyen Xuan Phuc At White House
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele american Donald Trump a prezentat miercuri seara, în Iowa, o „idee” pentru zidul pe care intenționează să-l construiască de-a lungul imensei frontiere cu Mexicul: instalarea de panouri solare ce ar permite finanțarea lui, informează Agerpres.

Donald Trump Hosts Vietnamese Prime Minister Nguyen Xuan Phuc At White House
Foto: Guliver/GettyImages

Da, vom construi un zid. Avem nevoie, trebuie să împiedicăm drogurile să ajungă la noi”, a declarat Trump în timpul unui miting în fața susținătorilor săi reuniți la Cedar Rapids. „Vă voi da o idee despre care încă nimeni nu a fost auzit să vorbească: frontiera de sud, multă căldură, mult soare... Ne gândim la construirea zidului ca un zid solar”, a explicat el. „Aceasta va genera energie și aceasta îl va finanța”, a adăugat el, în condițiile în care proiectul său inițial era ca Mexicul să finanțeze construirea zidului, soluție pe care Mexicul a respins-o în mod ferm.

Gândiți-vă o clipă: cu cât va fi mai înalt, cu atâta mai multă valoare va genera el!, a mai spus Donald Trump pe fondul râsetelor. „Dată naibii imaginația, așa-i? Ideea mea... Vom vedea. Ar fi fantastic”, a conchis președintele SUA.

Administrația americană a lansat în urmă cu mai multe luni un apel pentru propuneri în vederea construirii zidului. Printre numeroasele proiecte primite, unul, prezentat la începutul lui aprilie de un om de afaceri din Las Vegas (vest), Thomas Gleason, evoca deja varianta panourilor solare.

Dacă zidul a fost una dintre promisiunile cele mai emblematice din campania magnatului imobiliarelor, construirea unei asemenea lucrări — extrem de costisitoare — rămâne și la ora actuală în stadiu de proiect și nimic mai mult.

La presiunile democraților, Congresul american a refuzat deocamdată să se angajeze în vederea finanțării zidului, limitându-se la a debloca fonduri pentru operațiuni de mentenanță a infrastructurilor existente.

Adevărata bătălie a finanțării va avea loc la viitorul buget, cel din anul 2018, care va începe la 1 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri