Donald Trump vrea diminuarea rolului Statelor Unite în NATO

Data publicării:
TRUMP CANDIDAT GETTY 1

Donald Trump / FOTO: Gulliver/GettyImages

„Cu siguranță că nu ne mai putem permite acest lucru. NATO ne costă o avere și da, protejăm Europa cu NATO, dar cheltuim o grămadă de bani”, a declarat Donald Trump consiliului editorial al cotidianului american Washington Post, într-un interviu.Într-un interviu acordat CNN de asemenea luni, Donald Trump a clarificat că el ar „menține NATO”, dar să plătească mai puțin.

SUA cer de mult timp aliaților din NATO să-și crească cheltuielile militare ca parte a alianței. Dar dacă contribuțiile Washingtonului la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sunt tăiate, aceasta ar marca o schimbare semnificativă în politica externă a Washingtonului cu sprijinul de lungă durată pentru aliații europeni, printre politicienii din cele două mari partide politice din Statele Unite.

SUA au reprezentat 72% din totalul cheltuielilor de apărare ale NATO anul trecut. Țările NATO s-au angajat să-și crească cheltuielile militare cu 2% din PIB, dar numai cinci state membre îndeplinesc în prezent acest obiectiv: Marea Britanie, Estonia, Grecia, Polonia și SUA.

Într-o serie de dezbateri republicane, Donald Trump a deplâns în mod repetat că SUA joacă un rol supradimensionat în apărare la nivel mondial, inclusiv în Coreea de Sud, Japonia și Orientul Mijlociu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri