Gafă la Casa Albă: Hitler nu şi-a gazat propriul popor

Data publicării:
White House Press Secretary Sean Spicer Holds Daily Press Briefing
Foto: Gulliver/ Getty Images

Purtătorul de cuvânt la Casei Albe, Sean Spicer, a prezentat scuze după ce l-a comparat pe Bashar al-Assad cu Adolf Hitler. Oficialul american a spus, în timpul unei conferinţe de presă, că nici dictatorul nazist nu a făcut ceva atât de josnic, respectiv să folosească arme chimice. Rugat să clarifice, Sean Spicer a afirmat că Adolf Hitler nu şi-a gazat propriul popor, aşa cum o face liderul sirian.

White House Press Secretary Sean Spicer Holds Daily Press Briefing
Foto: Gulliver/ Getty Images

Când un jurnalist din sală i-a amintit de Holocaust, în timpul căruia peste șase milioane de evrei au fost ucişi, cei mai mulţi gazaţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a încercat să rectifice gafa, dar fără prea mult succes. A revenit cu scuze, într-o declaraţie pentru CNN.

O persoană josnică, aşa cum a fost Hitler, nici măcar nu a coborât la nivelul de a folosi arme chimice. El (Hitler, n.red.) nu folosea gazul împotriva propriului popor, aşa cum face Assad. Era clar că... Înţeleg la ce vă referiţi. Mulţumesc, apreciez. Am folosit greşit o menţiune nepotrivită şi insensibilă la Holocaust, care nu se poate compara cu nimic. Pentru acest lucru îmi prezint scuzele.  A fost o eroare să fac aşa ceva”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

59 de rachete de croazieră Tomahawk ale SUA au lovit, săptămâna trecută, un aerodrom sirian, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad.

Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian vine la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.

Citiți și: Bashar al-Assad, o figură controversată. Preşedintele Siriei a contestat mereu utilizarea armelor chimice

Analiză NYT. Care a fost logica atacului chimic din Siria

,Atac în Siria | Prima acţiune militară externă a preşedintelui Trump

CRONOLOGIE. Siria, după șase ani de război civil

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri