Gafa lui Trump | Suedia cere explicații SUA

Data publicării:
Donald Trump And Mike Pence Continue USA Thank You Tour 2016 In Des Moines
Foto: Guliver/GettyImages

Ambasada suedeză la Washington a cerut Departamentului american de Stat o explicaţie privind declaraţia preşedintelui Donald Trump, care a sugerat că în Suedia a avut loc vineri un incident de securitate, relatează News.ro.

Donald Trump Is Sworn In As 45th President Of The United States
Foto: Gulliver/Getty Images

„Am pus întrebarea astăzi (duminică – n.r.) Departamentului de Stat. Încercăm să obţinem clarificări”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului suedez de Externe, Catarina Axelsson, citată de Reuters.

„În 2016, ‘post-adevăr’ a fost numit cuvântul anului de Dicţionarul Oxford. Atât o democraţie funcţională, cât şi o cooperare constructivă între state necesită să vorbim cu, nu unul despre celălalt, să ne onorăm angajamentele şi să le permitem ideilor să concureze. De asemenea, ne cer să respectăm ştiinţa, faptele şi presa şi să recunoaştem înţelepciunea celuilalt”, a spus ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, într-un discurs de politică externă rostit în Parlament. Ea a reluat pasajul duminică, pe Twitter, însoţit de comentariul „din cauza anumitor circumstanţe”.

După ce a anunţat că Preşedinţia SUA intenţionează să îşi reia eforturile pentru a restricţiona imigraţia, Trump a evocat, într-un discurs rostit sâmbătă, o serie de ţări şi oraşe europene care, potrivit lui, demonstrează pericolele primirii de imigranţi, în special de refugiaţi.

„Priviţi ce se întâmplă în Germania, priviţi ce s-a întâmplat azi-noapte în Suedia”, a spus Trump mulţimii strânse într-un hangar de pe aeroportul internaţional Orlando Melbourne. „Suedia! Cine ar fi crezut acest lucru? Suedia!”, a accentuat el. „Au preluat un număr mare (de imigranţi – n.r.). Au probleme cum nu au crezut vreodată posibil”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Declaraţiile ulterioare ale lui Trump au demonstrat că acesta se referă la oraşele europene care s-au confruntat cu atacuri teroriste în ultimii doi ani.

„Uitaţi-vă la ce se întâmplă la Bruxelles. Uitaţi-vă la ce se întâmplă în toată lumea. Uitaţi-vă la Nisa. Uitaţi-vă la Paris”, a îndemnat el.

Fostul premier suedez Carl Bildt a scris pe Twitter, după discursul noului preşedinte american: „Suedia? Atac terorist? Ce a fumat? Întrebările abundă”

Pe Twitter a devenit deja viral codul #lastnightinsweden (noaptea trecută în Suedia - n.r.), unde oamenii glumesc pe seama declaraţiilor lui Trump. Unii s-au întrebat dacă Trump se referă la un furt masiv de chifteluţe suedeze, la faptul că a fost deschisă o conservă de hering sau la faptul că a nins.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri