Hillary Clinton a câștigat a doua dezbatere din cursa pentru Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Candidates Hillary Clinton And Donald Trump Hold Second Presidential Debate At Washington University
ST LOUIS, MO - OCTOBER 09: Republican presidential nominee Donald Trump shakes hands with Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton during the town hall debate at Washington University on October 9, 2016 in St Louis, Missouri. This is the second of three presidential debates scheduled prior to the November 8th election. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Cea de a doua dezbatere dintre candidaţii la Casa Albă s-a încheiat în urmă cu puţin timp. Aceasta era privită drept o şansă pentru Hillary Clinton de a-i aduce lovitura de graţie adversarului său. Un sondaj CNN arată că 57% dintre americani cred că această dezbatere a fost câștigată de Hillary Clinton, în timp ce 34% spun că a fost câștigată de Trump. De asemenea, 39% dintre respondenți sunt de părere că Hillary Clinton s-a descurcat mai bine decât la prima dezbatere. 

După înregistrarea ieşită la iveală vineri, în care Donald Trump vorbea în termeni vulgari şi misogini despre femei, candidatul republican a contraatacat aducând în discuţie trecutul lui Bill Clinton. De altfel, prima întrebare pe care a adresat-o publicul candidatului republican s-a referit tocmai la această înregistrare.

Republicanul a precizat că a fost „o discuție între bărbați” și că nu a atins sau sărutat vreodată femei fără voia lor.

A fost o discuție ca între bărbati. Nu sunt mândru de asta, cer scuze familiei mele şi poporului american. Cu siguranţă nu sunt mândru de asta, dar a fost doar o discuţie ca între bărbaţi. Am mare respect pentru femei, nimeni nu are mai mult respect pentru femei ca mine”, a spus Donald Trump.

Hillary Clinton a precizat că înregistrarea îl „reprezintă” pe Donald Trump.

Ceea ce am văzut şi auzit toţi vineri a fost ceea ce gândeşte şi ce le face Donald femeilor. Spune că înregistrarea nu îl reprezintă, dar cred că oricine a ascultat-o a înţelege că îl reprezintă foarte bine”, a spus democrata.

De asemenea, Donald Trump l-a acuzat pe Bill Clinton că a „abuzat” de femei și pe Hillary Clinton că le-a plătit pe respectivele femei pentru a scăpa de eventuale probleme în justiție.

„E mult mai gravă situaţia lui Bill Clinton. Eu am vorbit, el a acţionat. Ce a făcut el femeilor n-a mai făcut nimeni în istoria politicii americane. A avut un comportament abuziv faţă de femei. Spuneţi-i oricum, dar Bill Clinton a abuzat femei, iar Hillary Clinton le-a atacat pe aceste femei. A fost aproape demis, şi-a pierdut licenţa de avocat, i-a plătit 850.000 de dolari uneia dintre femei”, a susținut candidatul republica.

„Când aud asemenea lucruri, îmi amintesc ce ne-a sfătuit pe toţi prietena mea Michelle Obama. "Când ei sunt josnici, voi fiţi nobili!" ”, a fost răspunsul lui Hillary.

Și la această dezbatere Donald Trump i-a reproșat lui Hillary Clinton că a „șters 35.000 de emailuri” care au distrus viețile oamenilor.

„Dacă vorbim de scuze, ar trebui să-ţi ceri scuze pentru cele 35.000 de emailuri pe care le-ai şters.  Dacă voi câştiga, voi cere procurorului general să numească un procuror anume pentru a-ţi analiza situaţia, pentru că n-au mai existat atâtea minciuni şi atâta înşelăciune. Vieţile oamenilor au fost distruse pentru o cincime din ce ai făcut tu, ar trebui să-ţi fie ruşine”, a spus Trump.

„E foarte bine că cineva cu temperamentul lui Donald Trump nu se ocupă de justiţie în ţara noastră”, a replicat Hillary Clinton.

Fiindcă ai fi la închisoare”, a fost răspunsul lui Trump.

Hillary Clinton a precizat că Rusia se implică în alegerile din Statele Unite pentru ca Donald Trump să iasă câștigător.

„Serviciile noastre de informaţii au anunţat zilele trecute că Kremlinul, adică Vladimir Putin şi guvernul rus conduc atacuri cibernetice pentru a influenţa alegerile americane. MUSCA Credeţi-mă, nu o fac ca să fiu eu aleasă, ci o fac pentru Donald Trump. Poate fiindcă l-a lăudat pe Putin, poate fiindcă e de acord cu multe din ce face el, poate fiindcă vrea să facă afaceri la Moscova”, a spus democrata.

Republicanul a negat că ar avea legături cu Vladimir Putin.

Nu îl cunosc pe Putin. Ar fi bine să ne înţelegem bine cu Rusia, să luptăm împreună împotriva ISIS, dar nu-l cunosc pe Putin. Nu am afaceri acolo, nu am împrumuturi de acolo”, a spus Donald Trump.

Nicio soluție pentru criza din Siria

Între cei doi candidați au fost disensiuni în privința modului în care ar trebui gestionată criza din Siria. Însă niciunul nu a avut o soluție concretă. Donald Trump a declarat că eforturile ar trebuie să se concentreze pe distrugerea grupării teroriste Stat Islamic și pentru acest lucru ar trebui să colaboreze cu Siria.

Hillary Clinton a fost de părere că SUA trebuie să se implice în rezolvarea conflictului din Siria prin colaborarea cu țările din Golf.

Donald Trump, contraatac în problema impozitelor 

După ce presa americană a dezvăluit că Donald Trump nu a mai plătit taxe de 20 ani, republicanul a recunoscut că s-a folosit de o portiță din legea impozitelor. Însă, miliardarul nu s-a oprit aici, el i-a acuzat pe prietenii lui Hillary Clinton că au făcut exact același lucru. 

„Întâi de toate, plătesc sute de milioane de dolari taxe. Mulţi dintre prietenii ei au beneficiat de deduceri mai mari. Warren Buffet a beneficiat de una uriaşă, iar prietenul ei Soros la fel. Mulţi dintre cei care îi dau bani să facă mai multe reclame decât mine au beneficiat de deduceri de sute de milioane”, a spus Donald Trump.

Hillary Clinton a negat acuzațiile și a spus că Trump trăiește „într-o realitate alternativă”. 

Tot ce aţi auzit acum de la Donald este fals. Îmi pare rău că trebuie să o spun atât de des, dar trăieşte într-o realitate alternativă. E amuzant să auzi pe cineva care n-a plătit impozite federale de 10 de ani, probabil spunând ce are de gând să facă. Vă spun eu: planul lui va oferi celor bogaţi şi corporaţiilor cele mai mari reduceri de taxe din istorie”, a precizat Hillary Clinton.

Trump și Clinton, rugați să spună ceva bun despre celălalt

Ultima întrebare a dezbaterii a fost probabil cea care i-a pus în cea mai mare dificultate pe Donald Trump şi Hillary Clinton. Un bărbat din public i-a întrebat pe cei doi candidaţi dacă au ceva bun de spus unul despre celălalt. A fost unul dintre puţinele momente din această dezbatere în care nu au sărit scântei.

„Îi respect copiii. Copiii lui sunt foarte capabili, devotaţi şi asta cred că spune multe despre Donald. Nu sunt de acord cu aproape nimic din ceea ce spune sau face, dar îi respect copiii. În calitate de mamă şi de bunică, este un lucru important pentru mine”, a fost răspunsul lui Hillary Clinton.

La rândul său, Donald Trump a vorbit despre caracterul de „luptătoare” al contracandidatei sale.

„Voi considera asta un compliment. Voi spune asta despre Hillary, nu renunţă, nu cedează. Respect asta. Spun lucrurilor pe nume. Este o luptătoare. Nu sunt de acord cu multe dintre lucrurile pentru care luptă, nu sunt de acord cu judecata ei în multe situaţii, dar luptă din greu, nu renunţă, nu cedează. Consider că este o trăsătură foarte bună”, a spus republicanul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri