În loc de inundații catastrofale, zone de-a lungul coastei Floridei au fost secate de uragan

Data publicării:
Powerful Hurricane Irma Slams Into Florida

Inundațiile așteptate de autoritățile locale din Florida au fost mai puțin devastatoare decât se prognoza. În timp ce Florida Keys și Insula Marco au fost lovite crunt de uragan și au fost inundate, zone întinse precum Fort Myers, Sarasota și Golful Tampa au scăpat ușor.

Aceste evoluții sinuoase au la bază explicații de ordin meteorologic. Rafalele puternice de vânt suflă în sens contrar acelor de ceasornic. Astfel, dacă peretele estic al uraganului ar fi atins acele zone, ar fi putut aduce câțiva metri de apă pe uscat. În ultimul moment însă, Irma și-a modificat traseul, iar peretele estic s-a îndepărtat de Atlantic, astfel că apa oceanului nu a mai fost împinsă către uscat.

În schimb s-a petrecut un fenomen invers. Apa de la țărm a fost împinsă către larg și astfel locuitorii din zona de coastă au scăpat de inundații majore. Localnicii au ieșit uimiți să vadă plajele uscate.

În final, odată ce ochiul uraganului a trecut de acele zone, localitățile au fost lovite cu peretele vestic al furtunii. În acel punct, vântul a slăbit în intensitate, iar creșterea ulterioară nu a mai fost la fel de puternică.

Fotografii: Guliver/GettyImages

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri