Analiză: Înalţi oficiali americani concediaţi în timp ce îl anchetau pe Trump

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver/GettyImages

Fostul director FBI James Comey, concediat marţi de preşedintele Donald Trump, este al treilea înalt oficial american demis în timp ce se ocupa de investigaţii care îl vizau pe actualul lider de la Casa Albă, relatează CNN, care îi prezintă şi pe ceilalţi doi.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver/GettyImages

Liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că demiterea lui Comey se înscrie într-un „tipar profund îngrijorător din partea administraţiei Trump”. „Au concediat-o pe Sally Yates. L-au concediat pe Preet Bharara. Şi l-au concediat pe James Comey, exact cel care conducea investigaţia. Acest lucru nu pare să fie o coincidenţă”, a spus Schumer la scurt timp după anunţ, cerând numirea unui procuror special independent pentru a verifica relaţiile dintre echipa de campanie a lui Trump şi Kremlin.

„Orice persoană pe care o numeşte el pentru a conduce ancheta rusă va fi îngrijorat că el sau ea vor avea aceeaşi soartă ca directorul Comey”, consideră Schumer.

JAMES COMEY

Reputaţia directorului FBI a fost compromisă când s-a implicat în campania electorală din 2016. El a fost criticat mai întâi de republicani, atunci când a anunţat că nu va cere inculparea candidatei democrate la preşedinţie Hillary Clinton, pentru neglijenţă în gestionarea e-mailurilor confidenţiale din perioada în care a fost secretar de Stat. Apoi, a ajuns în centrul furiei democraţilor, pentru că a anunţat public redeschiderea dosarului privind-o pe Clinton, cu câteva zile înainte de alegeri.

De ce a fost demis?

Administraţia Trump a pus demiterea lui Comey pe seama modului în care a administra ancheta vizând-o pe Clinton. Într-o scrisoare publicată de Casa Albă, Comey era anunţat că este concediat „cu efect imediat”, pentru că nu „poate conduce efficient Biroul”.

Ce ancheta?

În calitate de director FBI, el monitoriza ancheta privind presupusele relaţii dintre membrii echipei de campanie a lui Trump şi Kremlin. Democraţii au ironizat explicaţia că Trump l-a demis pe Comey pentru investigaţia vizând-o pe Clinton şi au făcut paralele cu concediere din perioada Watergate, sugerând că şeful FBI se apropia prea mult de Casa Albă în anchetă.

În ce stadiu este ancheta în prezent?

La o audiere de săptămâna trecută, Comey a confirmat că ancheta FBI privind suspiciunile care planează asupra echipei Trump continuă. Nu este clar dacă viitorul director FBI va continua eforturile.

SALLY YATES

Numită de Obama, fostul Procuror General Adjunct a condus Departamentul de Justiţie al lui Trump, interimar, până când Jeff Session, nominalizat de liderul de la Casa Albă pentru această funcţie, a primit aprobarea Congresului. Ea devenise foarte cunoscută atunci când Trump a demis-o brusc din poziţia temporară.

De ce a fost demisă?

Motivul invocate a fost pentru că a refuzat să implementeze prima variantă a interdicţiei de călătorie semnată de Trump, care viza o serie de ţări cu populaţie majoritar musulmană.

„Procurorul General interimar, Sally Yates, a trădat Departamentul de Justiţie, refuzând să implementeze un ordin legal menit să apere cetăţenii Statelor Unite”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, într-un comunicat publicat în perioada respectivă.

Ce ancheta?

În cadrul anchetei privind o eventuală colaborare între Rusia şi administraţia Trump, Yates s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Casei Albe pentru a-i informa că Michael Flynn, în perioada respectivă consilier pentru Securitate Naţională, a minţit în legătură cu discuţiile sale cu ambasadorul rus Serghei Kisliak şi că poate fi şantajat de Moscova.

„Am considerat că generalul Flynn era compromis în legătură cu ruşii”, a spus Yates luni, la o audiere în Senat.

„Logica ar spune că nu vrei ca un consilier pentru Securitate Naţională să fie într-o poziţie în care ruşii să aibă material pentru a-l şantaja”, a adăugat ea.

În ce stadiu este ancheta în prezent?

Yates a declarat luni că a avertizat Casa Albă la începutul anului privind riscul reprezentat de Flynn.

PREET BHARARA

Preet Bharara, fost Procuror pentru Districtul de sud al New Yorkului, era cunoscut şi drept unul dintre cei mai duri “câini de pază” ai Wall Streetului şi un magistrat respectat.

De ce a fost concediat?

Bharara a refuzat iniţial să demisioneze alături de alţi 46 de procurori din ţară. Deşi este obişnuit ca administraţiile să înlocuiască Procurorii districtuali atunci când se face transferul de putere, Trump i-a dat asigurări lui Bharara că îşi va păstra locul de muncă.

Surse au declarat pentru CNN că Bharara s-a întâlnit cu Trump în noiembrie, când i s-a promis că îşi va putea păstra funcţia.

Senatorul democrat Elizabeth Warren a sugerat pe Twitter că Bharara a fost îndepărtat din funcţie, cel puţin parţial, pentru că „avea autoritate asupra Trump Tower”.

Şi Bharara a formulat o ipoteză similară. „Am vrut să se consemneze că a existat o decizie deliberată de a se răzgândi şi de a mă concedia, ţinând cont în special de jurisdicţia biroului meu”, a spus el.

Ce ancheta?

Biroul lui Bharara avea multe anchete în curs în momentul concedierii, inclusiv una vizând Fox News, televiziune apropiată lui Trump.

În plus, acuzaţiile preşedintelui că a fost interceptate la Trump Tower, la ordinele preşedintelui Obama, sunt tot de competenţa Districtului de Sud al New York.

„Trump a decis, fără îndoială, că vrea propriul său om în funcţia de principal procuror federal din New York, în loc de cel ales de adversarul său din Senat, Chick Schumer”, afirma analistul CNN Paul Callan în luna martie.

În ce stadiu este ancheta acum?

Membri ai ambelor partide au spus că nu au văzut dovezi care să susţină acuzaţiile lui Trump despre Obama. Într-o audiere din Camera Reprezentanţilor, Comey a insistat, la rândul său, că nu are nicio informaţie care să susţină afirmaţiile preşedintelui.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri