Încă nenumit, secretarul de Stat al SUA provoacă scandal

Data publicării:
Global VIP's Attend Clinton Global Initiative
NEW YORK - SEPTEMBER 23: Rex Tillerson, Chairman and CEO of ExxonMobil, speaks on September 23, 2009 on a panel at the Clinton Global Initiative (CGI) in New York, New York. The Fifth Annual Meeting of the Clinton Global Initiative (CGI) looks to gather prominent individuals in politics, business, science, academics and religion to discuss global issues such as climate change and peace in the Middle East. The event, founded by former president Bill Clinton after he left office, is held the same week as the General Assembly at the United Nations as most world leaders are in New York. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Directorul general al concernului ExxonMobil, Rex Tillerson, a fost nominalizat pentru funcția de secretar de Stat în viitoarea administrație de la Washington. În timp ce este lăudat de preşedintele ales Donald Trump, Rex Tillerson este criticat de mulţi analişti pentru activitatea sa ca om de afaceri. O activitate în care diplomaţia nu a existat şi în care a contat profitul, nu priorităţile de politică externă ale SUA.

Donald Trump, preşedintele ales al SUA: „Mi-am anunţat planul de a-l nominaliza pe Rex Tillerson, director şi preşedinte al Exxon Mobil, drept viitor secretar de stat. Rex este unul dintre cei mai buni şi mai pricepuţi oameni de afaceri de talie internaţională ai vremurilor noastre. A încheiat câteva dintre cele mai mai mari contracte din industria petrolului, din orice ramură a industriei. Un mare diplomat, un om puternic, un om dur. Rex va fi un susţinător feroce al intereselor americane în lume şi are cunoştinţele şi talentul necesare pentru a ajuta la anularea anilor în care politica externă a fost marcată de greşeli stupide şi dezastre. Ştiţi, Rex are relaţii amicale cu mulţi dintre liderii lumii cu care nu ne înţelegem şi unora nu le place acest lucru.”

Sunt câteva lucruri din CV-ul viitorul şef al diplomaţiei americane care au creat rumoare în cancelariile occidentale. În primul rând, Rex Tillerson e un apropiat al Rusiei, cu care a făcut afaceri de miliarde. Unii spun chiar că e prieten cu preşedintele Vladimir Putin, care l-a decorat acum patru ani.

Rex Tillerson e în fruntea Exxon Mobil din 2006 şi din această poziţie a avut un singur scop: acela de a spori profiturile companiei. E ţelul oricărui preşedinte de corporaţie, dar New York Times atrage atenţia că, până acum, cel puţin, Rex Tillerson a ţinut cont exclusiv de propria agendă.

„Exxon Mobil este, într-un fel, un stat în stat. Deşi domnul Tillerson nu a fost niciodată, oficial, diplomat, cu siguranţă a lăsat o amprentă americană în mai multe ţări decât a făcut-o orice alt nominalizat înaintea lui. Agenda sa peste hotare, însă, nu se potriveşte întotdeauna cu aceea a guvernului Statelor Unite”, comentează The New York Times.

Rusia este cel mai bun exemplu în acest sens. Rex Tillerson şi-a menţinut legăturile de afaceri cu apropiaţi ai Kremlinului, în pofida tensiunilor dintre Moscova şi Washington. Exxon Mobil are contracte de miliarde de dolari încheiate cu Rosneft, compania petrolieră deţinută de statul rus.

Acum, totul este blocat din cauza sancţiunilor economice impuse de americani Rusiei după anexarea Crimeei. Nu e întâmplător faptul că Rex Tillerson a condamnat aceste sancţiuni şi sunt analişti care spun că, din poziţia de secretar de stat, va milita pentru ridicarea lor. Efectul imediat ar fi activarea contractelor Exxon Mobil.

În plus, Rex Tillerson ar fi prea apropiat de regimul de la Kremlin pentru a putea, la nevoie, să-l critice sau să dispună măsuri împotriva ruşilor.

În 2012, Vladimir Putin l-a decorat, personal, cu Ordinul Prieteniei, pentru afacerile încheiate cu Rosneft.

Şeful Exxon Mobil mai are o bilă neagră în portofoliu: a făcut afaceri direct cu kurzii irakieni pentru petrolul din nordul Irakului, ignorând avertismentele oficialilor de la Bagdad şi ale Departamentului de Stat american. Adică, instituţia pe care o va conduce din ianuarie.

Sunt, însă, şi analişti care spun că viitorul secretar de Stat va fi controlat de la Casa Albă.

Victor Kremeniuc, director adjunct al Institutului de Studii Americane: „Tillerson nu are o politică proprie, nu a avut niciodată una. Va face ceea ce îi va spune preşedintele.”

Rex Tillerson s-a născut la 23 martie 1952, în Wichita Falls, Texas. A făcut studii de inginerie civilă, la Universitatea din Texas (1975). A devenit manager general al diviziei centrale de producție al companiei americane Exxon, fiind responsabil cu operațiunile privind producția de gaze și petrol în Texas, Oklahoma, Arkansas și Kansas. Ulterior, a fost numit consilier pe probleme de producție la Exxon Corporation (1992), președinte al Exxon din Yemen (1995), vicepreședinte al Exxon Ventures (1998) și președinte al Exxon Neftegas Limited (1998). Din aceste poziții, a fost responsabil cu holding-urile Exxon din Rusia și Marea Caspică, scrie site-ul Centrului pentru Studii Strategice Internaționale.

A devenit vicepreședinte executiv al ExxonMobil Development Company (dec. 1999), vicepreședinte senior al Exxon Mobil Corporation (aug. 2001) și a fost ales președinte al corporației și membru în consiliul de administrație (mart. 2004).

Este director general al concernului ExxonMobil din ianuarie 2006.

Rex Tillerson a fost președinte al American Petroleum Institute (API). Este reprezentant al Center for Strategic and International Studies, membru al Business Roundtable, al Business Council, al Society of Petroleum Engineers, al Emergency Committee for American Trade. În 2013, a fost ales membru al Academiei Naționale de Inginerie, mai scrie sursa citată.

Este, de asemenea, vicepreședinte al Ford's Theatre Society, membru al Chancellor's Council, Development Board și Engineering Advisory Board în cadrul Universității Texas at Austin. În 2011, a obținut un doctorat în inginerie din partea Worcester Polytechnic Institute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri