Încă o lovitură pentru Trump din partea justiției: noul ordin antiimigrație a fost blocat

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/Getty Images

Judecătorul federal din statul Hawaii a blocat noul ordin emis de președintele Donald Trump - prin care se impun restricții la intrarea în SUA cetățenilor din șase state predominant musulmane și prin care se suspendă admiterea de noi refugiați. Decizia judecătorului a intervenit cu câteva ore înainte ca ordinul să intre în vigoare.

trump
Foto: Guliver/GettyImages

Decizia judecătorului federal Derrick K. Watson se aplică la scară națională. 

Watson este unul dintre cei trei judecători federali cărora li s-a cerut, miercuri, să analizeze posibilitatea de a bloca ordinul. A rămas în pronunțare și judecătorul federal din statul Maryland, în timp ce judecătorul federal din Washington - cel care a suspendat și primul ordin restrictiv al lui Trump, din ianuarie - urma să aibă ședința de audiere mai târziu, în cursul după-amiezii (ora locală).

Audierea din Hawaii a intervenit ca urmare a unei plângeri înaintate chiar de autoritățile statului. Avocații au argumentat că noul ordin restrictiv - care seamănă, de altfel, foarte mult cu primul ordin prezidențial (deja interzis de justiție) - încalcă primul amendament al Constituției, pentru că este, în mod esențial, o interdicție ce îi vizează pe musulmani, prejudiciază capacitatea mediului de afaceri și a mediului universitar al statului de a recruta oameni talentați și afectează puternica industrie turistică din acest stat. 

La începutul lunii, președintele american Donald Trump a semnat un nou ordin executiv privind imigrația, varianta revizuită a celui emis în ianuarie, dar blocat ulterior de justiție: de această dată, Irakul este scos din lista țărilor musulmane ai căror cetățeni nu au dreptul să intre în SUA și se menționează explicit faptul că sunt exceptați deținătorii "cărților verzi", dar este menținută suspendarea primirii refugiaților.

Ordinul suspenda acordarea statutului de refugiat timp de patru luni și acordarea de vize timp de trei luni pentru cetățenii din șase state: Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri