Inițiativă controversată | Familiile de imigranți, despărțite la granițele SUA

Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Gulliver/Getty Images

Statele Unite iau în calcul posibilitatea separării copiilor de părinţi, dacă sunt prinşi traversând ilegal graniţa dintre SUA şi Mexic, a declarat secretarul pentru Securitate Internă, John Kelly, explicând că este vorba de o măsură pentru a opri familiile să încerce călătoria periculoasă din America Centrală, relatază BBC News citat de News.ro.

Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Foto: Gulliver/Getty Images

Zeci de mii de părinţi şi copii, dintre care mulţi au fugit de violenţele din Honduras şi El Salvador, au fost reţinuţi la trecerea graniţei.

Potrivit presei, noua politică va însemna că adulţii vor fi ţinuţi în detenţie în perioada în care cererile lor de azil vor fi analizate sau până la extrădare. Între timp, copiii lor vor fi preluaţi de Departamentul de Sănătate şi Servicii Social, până când vor putea fi preluaţi de o rudă americană sau de un tutore stabili de stat.

“Vor fi bine îngrijiţi cât timp noi ne ocupăm de părinţii lor”, a subliniat Kelly, precizând că este dispus să facă “aproape orice” pentru a convinge persoanele din America Centrală să nu mai rişte călătoria periculoasă prin Mexic, către SUA.

Congresmanul democrat Henry Cuellar, un democrat din Texas a cărui circumscripţie se află la circa 320 de kilometri de graniţă, a criticat propunerea de a separa familii.

“Separarea mamelor şi copiilor este greşită. Acest gen de lucru reprezintă trecerea de al securitatea graniţelor la încălcarea drepturilor omului”, a subliniat el.

Preşedintele american Donald Trump a făcut din securitatea graniţelor o temă centrală a campaniei sale electorale. Promisiunea sa de a construi un zid la graniţa cu Mexicul este foarte populară în rândul susţinătorilor săi.

În anul 2014, când preşedintele Barack Obama se afla la Casa Albă, numărul minorilor neînsoţiţi reţinuţi la graniţe a atins un nivel de criză, cu peste 50.000 într-un singur an.

Alţii au călătorit împreună cu părinţii lor, iar autorităţile au înfiinţat centre de detenţie pentru găzduirea familiilor până la rezolvarea dosarelor lor.

Însă un judecător federal din California a decis că reţinerea copiilor în astfel de centre este ilegală, chiar dacă sunt însoţiţi de părinţii lor, astfel că familiile au fost eliberate în SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri