Jens Stoltenberg: NATO și Donald Trump vor un dialog cu Rusia de pe o poziție de forță

Data publicării:
jens stoltenberg fb nato

Președintele american Donald Trump și NATO împărtășesc opinia că un dialog cu Rusia pornind de pe o „poziție de forță” este necesar, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după mai multe discuții cu Donald Trump și cu nou secretar american al Apărării, James Mattis.

jens stoltenberg fb nato

„Mesajul noii administrației este că își dorește de asemenea un dialog cu Rusia, însă de pe o poziție de forță. SUA își mențin același angajament față de NATO și față de legăturile transatlantice", a declarat presei secretarul general al NATO, la finalul unei întâlniri la sediul Alianței din Bruxelles cu noul președinte bulgar Rumen Radev, potrivit Agerpres.

Noul președinte american i-a deranjat pe aliații europeni prin promisiunea unei poziții mai relaxate față de Moscova și prin punerea sub semnul întrebării a angajamentului Washingtonului, vechi de aproape 70 de ani, față de o alianță despre care el a spus că este „depășită” și că reprezintă o povară nedreaptă pentru contribuabilul american.

Liderii celor 28 de state membre ale NATO au aprobat în iulie cea mai importantă consolidare a Alianței de după Războiul Rece, ca răspuns la intervenția Rusiei în Ucraina și la anexarea peninsulei Crimeea.

În același timp, ei au convenit să mențină un dialog cu Rusia „mai hotărât” pentru a consolida transparența și a evita neînțelegerile periculoase, în contextul în care relațiile dintre cele două părți au fost tensionate în ultimii ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri