Mai poate fi oprit Donald Trump? Ce spun analiștii și presa americană

Data publicării:
TRUMP CANDIDAT GETTY-2

Donald Trump / Gulliver/GettyImages

Numai Trump îl poate învinge pe Trump. Donald Trump este un curs de științe politice ambulant. Ascensiunea sa neașteptată este prima este prima lecție de leadership: cei mai mulți alegători nu ascultă cu urechile. Ascultă cu stomacul”, scrie Thomas Friedman, în New York Times. În opinia sa, candidatul care poate comunica la acest nivel cu votanții va primi din partea acestora următorul mesaj : „Nu ne mai plcitisi cu detaliile. Avem încredere în instinctele tale”.

De ce Trump îl poate învinge pe Trump? Pentru că, uneori, extremiștii nu știu când să se oprească, explică Thomas Friedman. „Trump a mers cu discursul în zone în care niciun candidat nu a mai ajuns vreodată, chiar spunându-ne că are un penis mare. Într-o bună zi, ar putea mergea prea departe (dacă nu a făcut-o deja) și ar putea să își taie singur legătura cu electoratul. Nu contați pe asta, dar nici nu excludeți acest lucru”, adaugă analistul.

Este din ce în ce mai greu de crezut că Trump poate fi învins”, apreciază editorialistul conservator Timothy Stanley, potrivit CNN. „Mulți experți – printre care mă număr și eu – se străduiesc să înțeleagă de ce oamenii votează cu acest om de vânzări grosolan. Dar este timpul să acceptăm că o fac. Realizările sale sunt extraordinare. Alți conservatori populiști au candidat pentru învestitura republicană mizând pe o platformă antiliber-schimb. Niciunul nu a câștigat. Nici Pat Buchanan în 1996, nici Rick Santorum în 2012. Trump însă a reușit să atragă de partea sa suficient sprijin din marea celor furioși și rămași fără proprietăți. Potrivit unui sondaj, 53% dintre republicanii din Michigan consideră că liberul-schimb i-a lăsat fără locuri de muncă. Un număr din ce în ce mai mare de conservatori nu mai consideră axiomatic că piața liberă funcționează în favoarea lor”, mai spune Timothy Stanley.

Matematic, mai sunt șanse ca Donald Trump să fie învins. În cifre, Donald Trump are acum 458 de delegați, Ted Cruz, care se laudă că îl poate învinge, 359, iar Marco Rubio – 151, informează ABC News.  Pentru a obține învestitura republicană, un candidat are nevoie de 1.237 de delegați.

„Dacă Trump ajunge în Convenția republicană cu un număr mai mare de delegați decât oricare alt candidat, mai poate fi oprit?”, este întrebarea pe care și-o pun americanii de rând, dar și analiștii. Jurnaliștii de la Time au răspunsul: teoretic - da, atât timp cât nu primește susținerea majorității delegaților atunci când se votează prima dată în Convenție. Ulterior, se poate organiza o nouă Convenție, care să „răstoarne” voința republicanilor care au votat la primare și în caucusuri. Este însă un scenariu puțin probabil.

Pe 15 martie sunt programate alegeri primare în două state importante pentru republicani, Ohio și Florida, iar Donald Trump este considerat favorit în ambele, potrivit unui sondaj CNN/ORC polls show. Dacă va câștiga din nou, va fi aproape imposibil de oprit, spun analiștii americani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri