Michelle Obama, greu de egalat

Data publicării:
Michelle Obama Addresses White House's Veterans Homelessness Summit
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 14: U.S. first lady Michelle Obama delivers opening remarks during the final Joining Forces event in the East Room of the White House November 14, 2016 in Washington, DC. Obama hosted the event to celebrate the successes and share best practices so to continue the work of the Mayors Challenge to End Veteran Homelessness. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Melania Trump nu va avea o misiune uşoară la Casa Albă, pentru că vine după una dintre cele mai iubite prime-doamne din ultimele decenii. Michelle Obama nu a rămas în umbra soţului şi nici nu s-a mulţumit cu un rol decorativ. Femeie de carieră, personalitate carismatică şi puternică, ea a devenit, de-a lungul celor două mandate ale soţului ei, un personaj extrem de influent în societatea americană.

Michelle Obama: Nimic din viaţa mea de fetiţă de culoare din sudul oraşului Chicago nu prevestea că voi ajunge aici.

În manualele de istorie, în dreptul numelui ei, va scrie "întâia Primă Doamnă de culoare a Statelor Unite". Însă Michelle Obama nu s-a mulţumit numai cu atât şi nu fost niciodată doar soţia preşedintelui. A devenit una dintre cele mai influente persoane din Statele Unite, o activistă neobosită pentru egalitatea de gen şi cea rasială.

Lupta împotriva obezităţii infantile, un stil de viaţă mai sănătos şi o educaţie mai bună pentru cât mai mulţi copii au fost misiunile pe care şi le-a asumat în cei opt ani petrecuţi la Casa Albă şi care au făcut din Michelle Obama una dintre cele mai active şi apreciate prime-doamne ale ultimilor decenii.

Van Jones, fost consilier special la Casa Albă: E pachetul complet. Bifează toate calităţile. E inteligentă, e haioasă, e autentică, e frumoasă.

Michelle LaVaughn Robinson s-a născut în 1964, la Chicago, într-o familie modestă. Cu eforturi uriaşe, părinţii i-au oferit şansa unei educaţii de top, iar Michelle a absolvit cu onoruri Universitatea Princeton şi a studiat dreptul la Harvard. S-a angajat la o casă de avocatură din Chicago şi acolo l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină soţ.

Michelle Obama: Am făcut ceea ce fac probabil mulţi oameni când aud de Barack Obama. M-am întrebat ce fel de nume e ăsta.

A convins-o să iasă cu el o dată şi a fost suficient.

Michelle Obama: Până la sfârşitul zilei, se terminase. Mă cucerise.

S-au căsătorit în 1992 iar după şase ani venea pe lume prima lor fiică. A doua s-a născut trei ani mai târziu. Pe măsură ce ambiţiile şi succesele politice ale soţului ei deveneau tot mai mari, Michelle Obama şi-a lăsat cariera în plan secund ca să-l ajute în campaniile electorale şi să aibă grijă de fetele lor. Când Barack i-a spus că vrea să candideze la preşedinţie, a avut mari rezerve.

Reporter: Dacă aţi fi spus „nu, nu putem să facem asta", am mai fi aici?

Michelle Obama: Nu, şi acesta este motivul pentru care nu am putut să spun „nu".

În al doilea mandat al soţului ei şi în campania lui Hillary Clinton, Michelle Obama s-a dovedit comunicatorul perfect.

Michelle Obama: Ea (Hillary Clinton – n.r.) are mai multă experienţă şi expunere pentru Preşedinţie decât oricare alt candidat contemporan. Da, mai mult decât Barack, mai mult decât Bill. Şi, da, se întâmplă ca ea să fie femeie.

După astfel de discursuri, nici nu e de mirare ca au început să circule zvonuri potrivit cărora şi ea ar putea candida la Casa Albă.

Michelle Obama: Nu voi candida la Preşedinţie. Nu, nu! Vreau să mă plimb pe stradă, să stau într-o curte care nu e parc naţional.

Ce lasă în urmă Michelle Obama a rezumat, poate cel mai bine, soţul ei:

Barack Obama, preşedintele SUA: Ai făcut din Casa Albă un loc care aparţine tututor şi o nouă generaţie ţinteşte mai sus fiindcă te-a avut pe tine drept model.

Michelle Obama: Faptul că am fost Prima Doamnă a Statelor Unite a fost cea mai mare onoare a vieţii mele şi sper că v-am făcut mândri de mine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri