Militarul despre care Trump a spus că merita să fie executat scapă de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Bergdahl Being Treated At U.S. Military Hospital In Germany
Foto: Gulliver/GettyImages

Sergentul Bowe Bergdahl a fost exclus din armată, vineri, de către un judecător militar, însă nu a primit o pedeapsă cu închisoare pentru dezertare și pentru faptul că a periclitat viața altor militari, relatează The New York Times. Astfel, s-a încheiat un caz controversat din SUA, care a durat mai bine de opt ani.

Bergdahl Being Treated At U.S. Military Hospital In Germany
Foto: Gulliver/GettyImages

De asemenea, judecătorul militar a mai decis ca acesta să fie degradat la statutul de soldat și să plătească 1000 de dolari pe lună din solda sa, timp de zece luni. Decizia nu este definitivă, iar dacă la apel pedeapsa prevede să fie exclus din armată, atunci va fi revizuită automat de o instanță superioară.

La scurt timp după publicarea deciziei, Donald Trump a reacționat pe Twitter: „Decizia în cazul sergentului Bergdahl e o rușine totală la adresa țării și armatei noastre”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bowe Bergdahl avea 23 de ani când a ieșit din baza militară din care se afla în Afganistan, în iunie 2009. El ar fi încercat să ajungă la o altă bază militară ca să obțină o întrevedere cu un ofițer de rang înalt ca să reclame unele probleme în unitatea din care făcea parte.

El a fost însă capturat de talibani și a fost ținut prizonier timp de cinci ani, fiind eliberat în 2014 în schimbul a cinci insurgenți talibani deținuți în tabăra de la Guantanamo. De atunci s-a declanșat o polemică în SUA, unde există temeri că talibanii eliberați își vor relua activitățile teroriste, iar unii aleși americani au afirmat că Bergdahl ar fi un dezertor.

În urma anchetei s-a stabilit că acesta nu avea intenția să dezerteze, ba, mai mult, după fiecare încercare de a scăpa din mâinile talibanilor avea parte de un tratament și mai dur. A fost bătut cu cabluri din cupru și ținut într-o cușcă extrem de mică. A suferit de disenterie, având parte de niște condiții umilitoare.

Armata l-a căutat în tot acest timp, iar mai mulți militari au fost răniți grav în misiunile de căutare. El a fost eliberat după o decizie a lui Barack Obama din 2014, în schimbul a cinci talibani ținuți în captivitate la Guantanamo.

Republicanii l-au criticat pe Obama pentru această decizie. Printre aceștia s-a numărat și actualul președinte american, numindu-l atunci pe Bergdahl „trădător murdar” și a cerut să fie împușcat. „În vremurile bune, ar fi fost executat”, a adăugat Donald Trump.

Militarul a pledat vinovat la acuzație de dezertare, însă apărarea a obținut o pedeapsă ușoară, motivând că sergentul avea tulburări de comportament și că a suferit îndeajuns în timpul capitivității sale din Afganistan.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri