NYT: Donald Trump Jr. știa dintr-un e-mail că rușii ajută campania lui Trump

Data publicării:
President-Elect Donald Trump Holds Meetings At Trump Tower
Foto: Guliver / GettyImages

Un e-mail trimis anul trecut lui Donald Trump Jr. afirma că un avocat rus are informaţii „compromiţătoare” despre Hillary Clinton, în cadrul „efortului Guvernului rus” de a ajuta campania lui Donalt Trump, scrie New York Times.

President-Elect Donald Trump Holds Meetings At Trump Tower
Foto: Guliver / GettyImages

Citând trei persoane informate despre e-mail, The New York Times scrie că Rob Goldstone, care le-a făcut cunoştinţă lui Trump Jr. şi avocatei ruse Natalia Veselniţkaia, i-a trimis e-mailul lui Trump Jr. sugerând că guvernul rus este o sursă de posibile informaţii care ar fi nefavorabile pentru Hillary Clinton.

Informaţia că lui Trump Jr i-ar fi fost oferite informaţii din partea guvernului rus pentru a ajuta campania tatălui său vine după ce preşedintele a negat luni la rând că echipa sa ar fi avut vreo legătură cu Moscova.

Alan Futerfas, un avocat al lui Trump Jr., a declarat într-un comunicat după publicarea materialului că este vorba despre „mult zgomot despre nimic”. El a descris perioada mai – iunie 2016 drept „extrem de aglomerată” pentru Trump Jr. şi a precizat că Goldstone i-a scris fiului liderului de la Casa Albe că este posibil ca Hillary Clinton să fi încălcat legea privind Rusia.

„Întâlnirea a durat aproximativ 20-30 de minute şi nu a dus la nimic”, a precizat Futerfas. „Tatăl său nu a ştiut nimic despre acest lucru. Ideea este că Don Jr nu a făcut nimic rău. Eu reprezint oameni în chestiuni legate de investigaţii de aproape 30 de ani şi nu văd nimic aici”, a adăugat el.

The New York Times notează că nu este clar dacă Goldstone ştia de unde vin posibilele informaţii şi cel puţin una dintre sursele citate afirmă că se pare că apropiatul lui Trump Jr. a invocat date primite de la mai multe persoane.

Ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, şi şeful de campanie, la acea vreme Paul Manafort, l-au însoţit pe Donald Trump Jr. la această întâlnire, la Trump Tower, cu avocata Natalia Veselniţkaia, care are legături cu Kremlinul.

Trump Jr. a declarat că i s-a spus că persoana cu care urma să se întâlnească ar putea să aibă informaţii „folositoare” campaniei lui Donald Trump la preşedinţie.

Întâlnirea între avocata rusă şi fiul mai mare al preşedintelui Trump ar fi fost organizată la sugestia unui anumit cetățean rus de la Moscova, Emin Agalarov. Trump a apărut într-un videoclip muzical împreună cu Agalarov în 2013. Videoclipul a fost filmat pe când Trump se afla în Rusia la concursul Miss Universe.

Într-o declaraţie pentru The Associated Press, Rob Goldstone a declarat luni că avocata a spus că avea informaţii despre presupuse contribuţii ilegale către Comitetul Naţional Democrat (DNC), pe care a crezut că Donald Trump Jr. le putea considera folositoare.

Donald Trump Jr. a recunoscut că s-a întâlnit cu avocata rusă în timpul campaniei din 2016. El a scris luni pe Twitter că întâlnirea ”nu a dus nicăieri”, dar că a trebuit să asculte. El a minimalizat totodată întâlnirea de la Trump Tower, subliniind ironic că este un lucru obişnuit ca membri ai echipelor de campanie să caute informaţii compromiţătoare despre contracandidaţi.

Acest tweet este ultima schimbare a versiunii lui Trump Jr. în încercarea de a oferi explicaţii despre această întâlnire dezvăluită de ziarul The New York Times (NYT), scrie AP.

Trump Jr. a declarat iniţial să întâlnirea s-a concentrat asupra unui program de adopţii din Rusia, desfiinţat. O zi mai târziu, el a recunoscut că a participat la întâlnire deoarece i s-a spus că avocata ar fi putut să aibă informaţii ”folositoare” în campania tatălui său la preşedinţie.

Întâlnirea dinte Trump Jr. şi avocata rusă a avut loc înainte să apară informaţii că Rusia ar fi spart serverele Partidului Democrat şi înainte ca WikiLeaks să înceapă să publice e-mailuri ale formaţiunii.

Kremlinul a anunţat luni că nu este la curent cu vreo întâlnire între membri de rang înalt ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi o avocată rusă în campania electorală din 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri